Nyitókép: Amnesty International

 

Lemondott posztjáról az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet ukrajnai regionális igazgatója, Okszana Pokalcsukova, miután az AI bírálta az ukrán fegyveres erőket.

 

A szervezet jelentésében arról írt, hogy az ukrán csapatok veszélybe sodorják a civileket azzal, hogy lakott területeken vetik be katonáikat.

 

Az AI által csütörtökön kiadott jelentés semmilyen módon nem vette figyelembe az ukrán védelmi minisztérium álláspontját – közölte Pokalcsukova a Facebookon.

 hirdetes_300x300  

 

„Ennek eredményeként a szervezet akaratlanul is olyan anyagot hozott létre, amely úgy hangzott, mintha az orosz narratívát támogatnák. A civilek védelme érdekében ez a tanulmány a propaganda eszközévé vált“

 

– tette hozzá

 

„Fáj bevallanom, de az értékrendet illetően nem értünk egyet az Amnesty International vezetésével, ezért úgy döntöttem, hogy kilépek a szervezetből“ – tette hozzá.

 

Meglepő helyről kapott kemény bírálatot Ukrajna, súlyos vádak hangzottak el

 

Kijev az Amnesty állításait az orosz propagandához és dezinformációhoz hasonlította. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal is megvádolta a csoportot, hogy provokálatlan orosz támadásokra buzdított Ukrajna ellen. Szerinte az Amnesty az agresszorról az áldozatra próbálja áthárítani a felelősséget.

 

Ukrán illetékesek azt mondták, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek a civilek evakuálására a frontvonalon lévő területekről – írja a Reuters. Oroszország tagadja, hogy civileket célzott volna meg „különleges katonai művelete“ során.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.