Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Közeleg a tél és Bulgária ismét orosz gázt vásárolna. Néhány hónappal ezelőtt az akkori bolgár kormány élén Kiriv Petkovval a rubelfizetés elutasításával lényegében lemondott az orosz gáz beszerzéséről. Azóta azonban egy sokmilliárdos költségvetési keret kapcsán kirobbant kormányválság miatt megbukott a Petkov-kormány, és az oroszokkal valamivel jobb kapcsolatra törekvő Rumen Radev bolgár elnök új ügyvivő kormánya merőben eltérő gazdaságpolitikát folytat(na).

 

Gulub Donyev ügyvivő miniszterelnököt most sokan azzal vádolják, hogy ismét „orosz pályára” állítaná az országot a földgázért cserébe.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a rubelfizetés bevezetése után az EU képtelen érdemben állást foglalni, hogy szankciók alá esik-e vagy sem a rubelfizetés. Azóta tudjuk, hogy az EU nagy része végül vállalta a rubelfizetést, most pedig épp az orosz gáz elégtelen mennyisége miatt panaszkodik. Bulgária viszont az elsők között utasította el a rubelfizetést és mondott le ezzel az orosz gázról.

 

 hirdetes_400x285  

Petkov kormánya erre egymilliárd köbméter földgázt rendelt Azerbajdzsánból, ez azonban csak az ország éves fogyasztásának egyharmadát fedezi.

 

Most az új bolgár kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egy új, hosszú távú szerződést kössön az orosz Gazprom vállalattal, a folyamatban lévő tárgyalásokat Azerbajdzsánnal pedig átmenetileg felfüggesztették, mert nincs biztosítva a görög-bolgár interkonnektor működése – érdekes módon a bolgár bürokrácia lassítja a papírmunkát.

 

Bulgária sincs egyébként könnyű helyzetben. A téli szezon fogyasztásának 40 százaléka hiányzik annak ellenére, hogy hét hajónyi cseppfolyósított földgázt is vásárolt. A bolgár tárolók jelenleg 51 százalékon állnak, ami az éves fogyasztás alig 9 százalékára elég…

 

Bukik a kormány – Bulgáriában

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!