Nyitókép forrása: illusztráció/pixabay.com

 

A Baltikumba beékelődő orosz exklávé, Kalinyingrád körüli vita továbbra is puskaporos hordó a térségben. Korábban Litvánia az uniós szankciókra hivatkozva blokkolta a területén keresztül Oroszországból érkező, Kalinyingrádba menő szállítások jelentős részét, súlyos diplomáciai válságot idézve elő. Később megállapodás született, és bevezettek a kvótarendszert, ám ez is kezd egyre problémásabbá válni.

 

A Reuters szerint a júliusban kötött megállapodás részeként az EU korlátozza a Kalinyingrád és Oroszország (illetve Fehéroroszország) közötti, szankciók alá eső áruk kereskedelmét az elmúlt három átlagai alapján.

 

Anton Alikhanov kalinyingrádi kormányzó azonban most arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodás évi 500 ezer tonnányi, elvileg szankcionált áru kereskedelmét teszi lehetővé mindkét irányba. Ugyanakkor sok kvótalimitetet már elértek, például cementet már importálhatnának többet.

 

 hirdetes_400x285  

De ugyanez a helyzet bizonyos vas, acél, olajtermékek, műtrágyák, fagyállók és fatermékek esetében is.

 

Oroszország egykori litvániai nagykövete azt mondta, hogy bár a tranzitmegállapodás segített elkerülni a „legrosszabb forgatókönyvet”, de a helyzet „messze van még a normálistól”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!