Nyitókép: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meggyőződése, hogy Oroszországot csak úgy lehet elriasztani attól, hogy idegen területeket akarjon elfoglalni, ha megtiltják az oroszoknak a nyugati országok látogatását – nyilatkozta a Washington Postnak adott interjújában.

 

„A legfontosabb szankciók a lezárt határok. Hadd éljenek a saját világukban, amíg meg nem változtatják a gondolkodásmódjukat”

 

– jelentette ki Zelenszkij.

 

 hirdetes_400x285  

Hozzátette: az Oroszországgal szemben eddig bevezetett szankciók „gyengék“ ahhoz képest, hogy mit jelentene a határok legalább egy évre történő teljes lezárása az orosz állampolgárok számára, illetve a teljes embargó bevezetése az orosz energiavásárlásra.

 

Minden orosznak vissza kell térnie Oroszországba

 

A Washington Post emlékeztetett arra, hogy az orosz légitársaságoknak tilos átrepülniük Európa és Észak-Amerika nagy része felett, ami megnehezíti az oroszok külföldi utazását.

 

A Zelenszkij által javasolt formában azonban nincs tiltás. Az orosz állampolgárok továbbra is szabadon kérhetnek vízumot, és utazhatnak például az USA-ba.

 

Az uniós országoknak nem szabadna vízumot adniuk

 

A cikk szerzője ugyanakkor azt írja, egyes kritikusok szerint egy ilyen tilalom igazságtalan lenne azokkal szemben, akik azért hagyták el Oroszországot, mert nem értenek egyet a Putyin-rezsimmel és annak Ukrajnát támadó döntésével.

 

A Washington Post cikke szerint Zelenszkij úgy véli, hogy kivétel nélkül minden orosznak vissza kell térnie Oroszországba, ott kell maradniuk, és felelősséget kell vállalniuk Putyin tettei miatt, mert ők választották meg, és nem harcolnak a rezsimje ellen.

 

Kaja Kallas észt miniszterelnök is támogatja Zelenszkijt, aki felszólította az Európai Unió országait, hogy hagyják abba a turistavízumok kiadását az oroszoknak.

 

„Ideje leállítani az oroszországi turizmust. Hagyjátok abba a turistavízumok kiadását az oroszoknak. Európa látogatása kiváltság, nem emberi jog”

 

– írta a Twitteren.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.