Jeromos
  • HUF: 421.17
  • USD: 0.98
  • 13 °C
  • 20 °C
Külügyek

A német kancellár nem számít a drágulásból fakadó zavargásokra

...mert "az emberek okosak, tudják, hogy nehéz lesz" a következő időszak

Nyitókép forrása: sita/AP Photo/Michael Sohn

 

Olaf Scholz német kancellár szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja a legnagyobb kihívás Németország előtt, a háborúval járó drágulás azonban nem rendíti meg a társadalmi békét, így nem kell zavargásoktól tartani.

 

A német kormányfő csütörtökön Berlinben tartott nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: nem számít zavargásokra, mert “az emberek okosak, tudják, hogy nehéz lesz” a következő időszak, az állam pedig nem hagyja cserben őket, és vállalkozásaiknak is segít.

 

Németország “jóléti állam”, amelynek nehéz körülmények között is működnie kell – húzta alá a szociáldemokrata politikus.

 

Az infláció, főleg az energia drágulása hatalmas teher, de “mindent megteszünk azért, hogy az emberek jól vészeljék át ezt az időszakot” – mondta Olaf Scholz.

 

Az állam feladata biztosítani, hogy senki ne kerüljön lehetetlen helyzetbe, megoldhatatlan problémák elé – tette hozzá, megismételve egy először júliusban tett kijelentését, miszerint a kormányzati válságkezelés irányelve a leginkább a Liverpool FC angol labdarúgó egyesület himnuszaként ismert – egy amerikai musicalből származó – dal szövegének címadó sora, vagyis az, hogy “You’ll never walk alone” (Sosem maradsz magadra).

 

Ez különösen azokra érvényes, akik keveset keresnek vagy egyáltalán nincs jövedelmük és megtakarításuk. Ezért a kormány az első két – együttvéve 30 milliárd eurós – támogatási csomag mellett újabb intézkedéseket tervez – mondta a kancellár. Jelezte, hogy az új csomag elemei közé tartozhat a pénzügyminiszter, Christian Lindner szerdán ismertetett javaslata a családtámogatások növeléséről és az adórendszer kiigazításáról, amellyel a tárca számításai szerint 48 millió ember helyzete javulhat és tízmilliárd euróval csökkenhetnek a lakosság terhei.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket