Nyitókép: Philip Davali/Ritzau Scanpix via AP

 

Az Egyesült Királyság és Dánia újabb pénzügyi és katonai segítséget nyújt Ukrajnának – jelentették be az ukrajnai donorkonferencián, amelyet Koppenhágában tartottak 26 EU- és NATO-ország védelmi minisztereinek részvételével.

 

Nagy-Britannia, amely már fejlett fegyverrendszereket adományozott Ukrajnának, és több ezer ukrán katonának adott katonai kiképzést, azt tervezi, hogy Kijevet további rakéta-sorozatvető rendszerekkel, valamint „jelentős számú” M31A1 irányított rakétával látja el, amely akár 80 kilométerre lévő célpontot is képes eltalálni.

 

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a legújabb katonai támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy ellenálljanak az orosz agressziónak és a válogatás nélküli tüzérségi tűznek.

 hirdetes_810x300  

 

„Folyamatos segítségnyújtásunk egyértelmű jelzést ad arról, hogy Nagy-Britannia és a nemzetközi közösség továbbra is ellenzi ezt az illegális háborút, és vállvetve fognak katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, hogy meg tudja magát védeni Putyin inváziójával szemben“

 

– tette hozzá.

 

Dánia további 110 millió euróval növeli az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást – jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

 

„Ez egy háború azokért az értékekért, amelyeken Európa és az egész szabad világ áll… Ma imét megerősítjük elkötelezettségünket Ukrajna támogatása mellett“

 

– mondta.

 

A Reuters felhívta a figyelmet arra, hogy Dánia Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatása az új hozzájárulással hárommilliárd dán koronára (több mint 403 millió euróra) nő. Dánia legújabb pénzügyi támogatásának több mint felét fegyverbeszerzésre és -gyártásra szánják. A fennmaradó összeget dán fegyverek és katonai felszerelések szállítására, valamint az ukrán katonák kiképzésére fordítják.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.