Nyitókép forrása: SITA/Johanna Geron, Pool via AP

 

Brüsszel az EU soros elnökségét ellátó Csehországtól várja el, hogy kezdeményezzen eljárást Magyarország ellen, ami Budapest uniós szavazati jogának felfüggesztésével végződhet. Az ideológiai szempontból rendkívül vegyes prágai kormányból a balliberrális vonalat képviselő Mikuláš Bek Európa-ügyi miniszter burkoltan bár, de állást foglalt.

 

Věra Jourová uniós biztos, a brüsszeli kettős mérce egyik kiemelkedő alkalmazója szerint az Európai Tanács cseh elnöksége szavazást kezdeményezhet arról, hogy vezessenek-e be szankciókat Magyarországgal szemben az EU jogállamisági feltételeinek megsértése miatt.

 

Brüsszel szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya „korlátozza az igazságszolgáltatást és a média függetlenségét”, ezért „nincs ok tovább várni”, bármikor sort lehet keríteni a szavazásra.

 

 hirdetes_400x285  

„A cseh elnökség az első adandó alkalommal (szeptemberben) elrendelheti a Magyarországgal szembeni jogállamiság megsértése miatti szankciók megszavazását”

 

fogalmazott Jourová, jogállamiságért felelős európai uniós biztos.

 

A magyar kormányfőt az utóbbi időben tusványosi beszéde miatt támadták, ahol európai és nem európai fajok keveredéséről beszélt, és bár nem rasszista felhanggal tette ezt, a liberális mainstream fajgyűlölőnek állította be szavait.

 

Mikuláš Bek, cseh Európa-ügyi miniszter, aki politikai álláspontban rendszerint egy húron pendül Brüsszellel, óvatosan jelezte is, hogy „Orbán beszéde nem marad politikai következmények nélkül”.

 

A nyugati mainstream abban reménykedik, hogy a tagállamok körében tovább nő a Magyarországgal szembeni kritikus „attitűd”. Nem véletlenül, ahhoz, hogy Magyarország ellen szankciókat vessenek ki, a javaslatot az EU 27 tagállamából 21-nek támogatnia kellene.

 

Brüsszel közben visszatartja az uniós újjáépítési alapból a Magyarországnak járó milliárdokat – a lengyeleknél ugyanez a helyzet.

 

Körkép.sk, aktuálne.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.