Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

A német hadsereg felfüggeszti küldetését Maliban

Berlin és Bamako között hónapok óta nő a feszültség

Nyitókép forrása: Sellou/AFP

 

Felfüggesztik a német hadsereg (Bundeswehr) küldetését Maliban, mert az afrikai országot uraló junta nem biztosítja az együttműködés feltételeit – közölték pénteken Berlinben.

 

Berlin és Bamako hónapok óta feszült viszonyában a német egységek rotációját – a katonák turnusonkénti cseréjét – szolgáló repülőjáratok ellehetetlenítése okozott törést.

 

A német védelmi minisztérium közleménye szerint Mali kormánya többször megtagadta a légtérhasználati jogot a békefenntartó küldetést teljesítő ENSZ-erőktől (Minusma), így nem lehet a tervezett ütemben leváltani a misszióban szolgáló német katonákat.

 

Mint írták, ez az akadály “következményekkel jár az elkötelezettségünkre nézve, mivel katonáink biztonsága a legfontosabb”, ezért további intézkedésig felfüggesztik a német részvételt.

 

Idézték a tárca vezetőjét, Christine Lambrechtet, aki élesen bírálta a repülési jogok biztosítására tett ígéretének betartását elmulasztó kollégáját, Sadio Camarát. Mali védelmi miniszterének “tettei mást mutatnak, mint a szavai” – fogalmazott a német védelmi miniszter.

 

A Bundeswehr kezdettől, 2013-tól részt vesz a nyugat-afrikai ország stabilitásának erősítésére és a térségben tevékenykedő dzsihadista szervezetek befolyásának letörésére indított ENSZ-küldetésben. A szövetségi parlament (Bundestag) alig néhány hónapja, az idén májusban hosszabbította meg a felhatalmazást a részvételre, újabb egy évvel, 2023. május 31-ig, és további 300 fővel 1400-ra emelte a művelet létszámkeretét.

 

Így a Minusma az egyszerre 18 külföldi küldetést teljesítő Bundeswehr legnagyobb szabású bevetése az ország határain kívül. Azonban Berlin és Bamako viszonya egyre feszültebb, amióta Maliban 2020-ban magához ragadta a hatalmat egy csoport katonatiszt, akik mind szorosabb együttműködést alakítanak ki Oroszországgal, valamint a Wagner orosz biztonsági céggel.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket