Nyitókép: AP Photo

 

Az Egyesült Államok támogatja az ukrajnai zaporozzsjai atomerőmű körüli „demilitarizált zóna“ létrehozására irányuló felhívásokat. A CNN hírportál tájékoztatása szerint ezt az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte csütörtökön.

 

„Az atomerőmű közelében harcolni veszélyes és felelőtlen. Továbbra is felszólítjuk Oroszországot, hogy hagyjon fel minden katonai művelettel az ukrán nukleáris létesítményekben vagy azok közelében, adja vissza a teljes ellenőrzést Ukrajnának, és támogassa az ukrán felhívásokat az atomerőmű körüli demilitarizált zóna kialakítására“

 

– fogalmazott a szóvivő a közleményben.

 

 hirdetes_810x300  

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország maximalizálja a nukleáris katasztrófa kockázatát a létesítményben, António Guterres ENSZ-főtitkár pedig azt mondta, hogy „komolyan aggódik a helyzet miatt“.

 

A G7-országok szerdai közleményükben felszólították Oroszországot, hogy adja vissza Ukrajnának a zaporozzsjai atomerőmű és más nukleáris létesítmények teljes ellenőrzését, mivel a közelében zajló harcok katasztrofális következményekkel járhatnak.

 

Az Enerhoatom illetékesei csütörtökön azt mondták, hogy az erőmű sugárzási szintje a normál tartományon belül van annak ellenére, hogy a területen folyamatos a lövöldözés.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!