Nyitókép: AP Photo/Nariman El-Mofty

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken ismét felszólította az Európai Unió államait, hogy tiltsák be a vízumok kiadását az orosz állampolgárok számára. Szerinte meg kell akadályozniuk, hogy az EU „szupermarketté” váljon, amely mindenki számára nyitva áll, akinek elegendő forrása van a belépéshez.

 

Zelenszkij szokásos esti beszédében azt mondta, javaslata nem vonatkozik azokra az oroszokra, akiknek segítségre van szükségük, miután Vlagyimir Putyin elnök politikájával szembehelyezkedve kockáztatták szabadságukat vagy életüket.

 

 „Garanciákat kell biztosítani arra, hogy az orosz gyilkosok vagy az állami terrorizmus cinkosai ne használjanak schengeni vízumot“

 

 hirdetes_300x300  

– jelentette ki Zelenszkij.

 

„Nem szabad lerombolnunk Európa eszméjét – közös európai értékeinket. Európának nem szabad szupermarketté válnia, ahová nem számít, hogy ki lép be, és ahol elsősorban az a cél, hogy az emberek egyszerűen kifizessék az árut“.

 

Zelenszkij a héten a Washington Postnak adott interjújában is a vízumtilalmat hangoztatta, mondván, az oroszoknak a saját világukban kell élniük, amíg meg nem változtatják filozófiájukat – emlékeztet a Reuters.

 

Az ukrán vezető felhívásával még nem nyerte el a nagyobb uniós országok támogatását. Új beszédében ugyanakkor köszönetet mondott a balti államoknak és az EU Tanácsában jelenleg elnöklő Csehországnak az ügyben nyújtott támogatásért.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.