Petra
  • HUF: 423.09
  • USD: 0.98
  • 12 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Felmérés: A lengyelek többsége elutasítja az uniós vétójog eltörlését

Nyugaton egyre többször vetik fel a tagállami vétójog eltörlését - már a németek is beálltak a sorba

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Olivier Matthys

 

A lengyel választók többsége ellenzi az uniós vétójog eltörlését – írja a wPolitycze konzervatív lengyel hírportál. A lap megbízásából készült országos, reprezentatív felmérés szerint a lengyel lakosság mindössze 17 százaléka támogatja a nyugati tagállamok által szorgalmazott változtatást.

 

Az elmúlt hónapokban az Európai Parlament balliberális és baloldali fele, valamint több tagállam (köztük a franciák és a németek) egyre gyakrabban vetik fel az uniós vétójog eltörlésének szükségességét. Ezzel gyakorlatilag megszűnne a konszenzusos döntéshozatal az Európai Tanácsban, helyét pedig átvenné a minősített többség. Nyilvánvalóan ez azt is jelentené, hogy a nagy tagállamok a kisebbek rovására érvényesíthetnék akaratukat az EU-n belül.

 

Ezzel kapcsolatban kérdezték meg a felmérésben résztvevőket. Az eredmény szerint a válaszadók 55 százaléka “biztosan nem” vagy “inkább nem” törölné el a tagállamok vétójogának intézményét. 28 százaléknak nincs véleménye a témában, és csak 17 százalék támogatja a vétójog megszüntetését.

 

A felmérés érdekessége, hogy a Brüsszel-párti ellenzéki mozgalmak választói között is sokan ellenzik a konszenzusos döntéshozatal felszámolását (a Lengyelország 2050 esetében 52 százalék, a Polgári Koalíció választóinál 44 százalék) .

 

A vétójog eltörlését az EU különböző intézményei és országai más-más okból vezetnék be. Az Európai Parlament eszközt lát benne, hogy átvegye és leépítse a tagállami hatásköröket, és kiterjessze hatalmát. Németország az közös külpolitikai irányvonal elleni vétókat szüntetné meg, de a számára fontos pénzügyi területen például meghagyná. Ellenben Franciaország, amely bankuniót és fiskális uniót szeretne az EU-ban, pénzügyi területen is felszámolná a vétót, mert azzal megtörhetné a németek ellenállását a közös hitelfelvételre.

 

Forrás: wPolitycze.pl

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket