Nyitókép: Shutterstock

 

Lengyelország azt fontolgatja, hogy Észtországhoz és Lettországhoz hasonlóan korlátozni szeretné az orosz állampolgárok vízumkiadását. Emellett támogatja azt is, hogy az Európai Unió további szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt.

 

„Lengyelország egy olyan koncepción dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy ne adjunk ki vízumot az oroszoknak“

 

– mondta Piotr Wawrzyk, a lengyel külügyminisztérium államtitkára vasárnap a PAP-nak. Elmondása szerint a döntés a következő hetekben születik meg.

 

 hirdetes_810x300  

Wawrzyk szerint az EU Oroszországgal szembeni új intézkedései között szerepelhet az orosz állampolgárok egyszerűsített vízumkiadásáról szóló szerződés felfüggesztése.

 

„A nagy tagállamok – köztük Németország, Franciaország és Hollandia – azonban ellenzik“ – mondta. Hozzátette, Lengyelország a többi tagországgal is tárgyal, és megállapította, hogy a három balti államon kívül Szlovákia és Csehország osztja a véleményét. Németország és az Európai Bizottság nem hajlandó leállítani a turistavízumok kiadását oroszoknak – írja a DPA.

 

Az észt kormány a múlt héten úgy döntött, hogy augusztus 18-tól nem léphetnek be az országba az Észtország által kiadott schengeni vízummal orosz állampolgárok. Kivételt képeznek azok az oroszok, akik Észtországban élnek, vagy rokonokat látogatnak meg. Emellett más EU-tagállamok által kiadott vízummal rendelkező orosz állampolgárok is beléphetnek majd az országba.

 

Lettország határozatlan időre leállította a vízumkiadást az oroszoknak. A moszkvai lett nagykövetség csak olyan orosz állampolgárok vízumkérelmét fogadja el, akik közeli hozzátartozójuk temetésén szeretnének részt venni Lettországban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!