Nyitókép forrása: illusztráció/facebook.com

 

A NAKA összesen 73 telket zárolt le. Mindegyiket egy Michel Nemes nevű, francia állampolgárságú személy kapta meg 2020-ban restitúciós eljárás keretében. A telkek nyilvántartásba vett értéke 3 millió euró, piaci értékük azonban ennél jóval magasabb. A rendőrség gyanúja szerint a restitúció teljes folyamata törvénytelen volt. Mára a földek zöme átkerültek egy bizonyos Ernest Toma vállalkozó és Kamil Beresecký nevű ügyvéd nevére. Mindketten nyitrai illetőségűek.

 

A rendőrség a telkek zárolásáról pénteken, egy Facebook-posztban számolt be. A területek piaci értéke azért magas, mert szinte mindegyik jelentős ipari beruházás vagy ingatlanfejlesztési projekt mellett található. Az ügyész által elrendelt zárolás a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet őket továbbadni vagy átíratni másik személyre.

 

Az Aktuality.sk hírportál információi szerint a Szlovák Földalap jelenlegi vezetése úgy gondolja, hogy az egész restitúciós eljárás törvénytelen volt. Nemcsak annak gyanús végkifejlete miatt, hanem azért is, mert törvény szerint Nemes csak a Nyitrai járáson belül igényelhette vissza földjeit, járáson kívül csak akkor kaphatta volna vissza őket, ha azokért nem jelentkezik be senki más. Csakhogy nem így történt.

 

 hirdetes_810x300  

A közmédia anno foglalkozott az üggyel, a Földalapban a döntést egy Pethő Tibor nevű személyhez kötötték, aki ma már nem dolgozik a hivatalnál.

 

Ugyanakkor a gyanús restitúciós döntésről szóló határozatot Adriana Šklíbová és Boris Brunner írták alá, mindkettőjük neve felmerült más folyamatban lévő nyomozások kapcsán.

 

A Gál Gáborhoz kötődő ügy mellékszereplője

 

Az restitúciós ügyben szereplő nevek alapján sajátos kapcsolatrendszer vázolható fel. Az Aktuality szerint a telkek nagy részét az eljárást követően szinte azonnal megkaparintó Ernest Toma fia, Peter egykor a Szlovák Földalap ellenőrző bizottságának tagja volt, ezenkívül a dunaszerdahelyi körzeti földhivatal igazgatója is volt egykor.

 

A restitúciós szerződést aláíró Šklíbovát tavaly májusban taróztatta le a NAKA a Földalappal kapcsolatos korrupciós ügyek kapcsán (másik hét feltételezett bűntárssal együtt).

 

Boris Brunner neve pedig a nemrég kipattant, Gál Gábor volt most-hidas egykori igazságügyi miniszterrel is kapcsolatban hozott ügyben merült fel. A gyanú szerint Brunner volt az, aki nem volt hajlandó aláírni bizonyos szerződéseket, és így hónapokig akadályozott egy földalapi eljárást.

 

„A Gál Gábor elleni rendőrségi vádirat szerint Brunner azért tett így, mert a Carrot SK, amely Gál ellenőrzése alatt állt, nem jutott hozzá bizonyos telkeket bérleti jogához Csallóközben”

 

írja az Aktuality.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.