Nyitókép: Jeon Heon-Kyun/Pool Photo via AP

 

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön és pénteken Ukrajnába látogat. Az ország nyugati részén fekvő Lviv városában találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel, majd elutazik a fekete-tengeri Odessza kikötőbe – jelentette be kedden az ENSZ szóvivője.

 

A Zelenszkijjel tervezett megbeszélések a zaporozzsjai atomerőműben kialakult helyzetre és az Oroszországgal vívott háború politikai megoldáskeresésére összpontosítanak – áll Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivőjének közleményében.

 

Guterres Odesszában azt a kikötőt is felkeresi, amely egyike annak a háromnak az odesszai régióban, ahonnan az ENSZ és Törökország közvetítői által július végén Moszkvával és Kijevvel kötött megállapodások alapján ismét lehet ukrán gabonát szállítani.

 hirdetes_810x300  

 

Az ENSZ vezetője azelőtt, hogy visszatérne New Yorkba, szombaton ellátogat a törökországi Isztambulba és az ottani Közös Koordinációs Központba (JCC), amely a fent említett megállapodások alapján jött létre. A központban Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői tevékenykednek, és felügyelik az ukrán gabona- és műtrágyaexportot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!