Belgiumban az ukrajnai menekültek töredéke él a munkavállalás lehetőségével - Körkép.sk
Külügyek

Belgiumban az ukrajnai menekültek töredéke él a munkavállalás lehetőségével

Először szállást és gyerekeiknek iskolát keresnek, csak ezután néznek munka után

Nyitókép forrása: Anadolu Agency via afp/2022 Anadolu Agency/Emin Sansar

 

A háború miatt menekülni kényszerült, Belgiumban menedéket talált ukrajnai állampolgárok töredéke élt ez idáig az Európai Unió által biztosított munkavállalás lehetőségével – közölte az illetékes belga munkaügyi hivatal, amelynek adatait a La Libre Belgique című napilap ismertette kedden.

 

A francia nyelvű belga lapban közölt információk szerint az Oroszország indította háború február 24-i kezdete óta mintegy 50 ezer ukrajnai menekültet regisztráltak Belgiumban. Közülük mintegy 30 ezret Flandriában, Belgium északi tartományában, 13 ezret Vallóniában, az ország déli részében, közel hétezret pedig a brüsszeli régióban vettek nyilvántartásba.

 

Flandriában 3356, Vallóniában 1255, Brüsszelben 1323 ukrajnai menekült jelentkezett az illetékes munkaügyi hivatalnál, hogy munkalehetőséget keressen maga számára. A flamand nyelvű északi régióban ez idáig 543-an, az álláskeresőként regisztrált ukrajnai menekültek 16 százaléka talált munkát. A francia nyelvű déli régióban a nyilvántartásba vettek 13,5 százalékát, 170 ukrajnai menekültet alkalmazták.

 

A napilap idézte a brüsszeli munkaügyi hivatal illetékesét, Jan Gatz szóvivőt, aki szerint az ukrajnai menekültek érkezésüket követően előbb szállást keresnek, valamint iskolai elhelyezést gyermekeik számára, és csak ezután néznek munka után. A legtöbben pedig nem a belga fővárosban, hanem vidéken élő ismerősöknél vagy rokonoknál kívánnak lakni.

 

Az ukrán munkakeresők ráadásul nem minden esetben munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek és találnak állást – jegyezte meg a lap.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket