Nyitókép: iStockphoto

 

Egy új tanulmány szerint több mint ötmilliárd ember halna éhen az Egyesült Államok és Oroszország közötti teljes nukleáris háború esetén. A Rutgers Egyetem (USA) klimatológusai egy, az Ukrajnában zajló háború kapcsán közzétett, lektorált tanulmányban megállapították, hogy egy ilyen konfliktus következményei katasztrofálisak lennének az élelmiszertermelésre nézve.

 

„Ezek az adatok egy dolgot árulnak el: meg kell akadályoznunk, hogy valaha is sor kerüljön nukleáris háborúra“

 

– mondta a tanulmány egyik szerzője, Alan Roebuck professzor.

 

 hirdetes_300x300  

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint ez a figyelmeztetés olyan időszakban érkezik, amikor „az emberiséget csak egy félreértés, egy rossz becslés választja el a nukleáris megsemmisítéstől“.

 

A szóban forgó új tanulmány, amely a Nature Food tudományos folyóiratban jelent meg, azt számolta ki, hogy egy nukleáris robbanás okozta tűzvihar következtében mennyi napblokkoló korom kerülne a légkörbe.

 

A szakértők hat különböző méretű nukleáris arzenált érintő forgatókönyvet vizsgáltak meg, amelyek közül öt India és Pakisztán közötti kisebb konfliktuson, egy pedig az Egyesült Államok és Oroszország közötti háborún alapult.

 

A legkisebb forgatókönyv megvalósulása is éhínséget okozna, a globális átlagos kalóriakibocsátás hét százalékkal esne vissza a konfliktust követő öt éven belül.

 

A kutatók szerint a legrosszabb forgatókönyv – egy teljes nukleáris konfliktus – esetén a globális átlagos kalóriatermelés körülbelül 90 százalékkal csökkenne a harcok befejezését követő három-négy évben.

 

A terméshozamok hatalmas visszaesése két éven belül több milliárd ember – a világ népességének 75 százaléka – éhenhalását okozná – jelentette hétfőn a Sky News.

 

A kutatócsoport szerint a tanulmány „korszerű éghajlati, termény- és halászati ​​modelleket“ használ, hogy „kiszámolja, hogyan változhat a világ élelmiszer-ellátottsága különböző nukleáris háborús forgatókönyvek esetén“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!