Nyitókép: Gregory Bull/AP

 

A szaúd-arábiai bíróság 34 év börtönbüntetésre ítélte Salma Siháb egyetemistát, mert fiókot hozott létre a Twitter közösségi oldalon, amelyen követte és megosztotta az aktivisták és a disszidensek bejegyzéseit.

 

A szaúd-arábiai bíróság eredetileg három év börtönbüntetésre ítélte Sihábot, mert „egy weboldalt politikai zavargások szítására, valamint a köz- és nemzetbiztonság destabilizálására használt fel“. A fellebbviteli bíróság azonban hétfőn új ítéletet hozott, és 34 év börtönbüntetésre ítélte Sihábot. Miután letöltötte börtönbüntetését, a következő 34 évre eltiltják az utazástól.

 

A The Guardian beszámolója szerint Sihábnak alig több mint 2500 követője volt a Twitteren, és csak 159-en követték az Instagram-fiókját. Főleg két gyermekéről posztolt fotókat a közösségi oldalakon, de néha megosztotta száműzetésben élő szaúd-arábiai disszidensek posztjait is, az ottani politikai foglyok szabadon bocsátását követelve.

 hirdetes_810x300  

 

A paradoxon az, hogy bár Szaúd-Arábiában üldözik a Twitter-felhasználókat, Walid ibn Talal szaúdi herceg a Kingdom Holding befektetési alapítványon keresztül a cég több mint öt százalékának tulajdonosa.

 

Az európai emberi jogi aktivisták bírálták a Sihábra sújtott ítéletet, mivel szerintük „ez az eddigi leghosszabb büntetés, amit valaha is kiszabtak egy aktivistára“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!