Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Az oroszok szerint az ukránok nukleáris provokációra készülnek a hetek óta ágyúzott zaporizzsjai atomerőműnél, azt szándékosan Antonino Guterres ENSZ-főtitkár pénteken esedékes odesszai látogatása idejére időzítve.

 

A Reuters beszámolója szerint Igor Kirillov, az orosz biológiai, vegy- és sugárvédelmi erőinek vezetője egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az erőmű működését támogató tartalékrendszerek megsérültek a bombázásokban. Ezt követően pedig bemutatott egy vizualizációt, amely szerint radioaktív anyagok borítanák be Németországot, Lengyelországot és Szlovákiát.

 

Azt azért érdemes kiemelni, hogy Németország Európa vezető hatalma, Lengyelország és Szlovákia pedig az Ukrajnának szánt fegyverek ugródeszkái, így a térkép a politikai nyomásgyakorlás eszköze is lehet. Ugyanakkor a helyzet több mint aggasztó. Az oroszok már azt tervezik, hogy átmenetileg hidegtartalékba teszik a két működő reaktorblokkot, megelőzendő a katasztrófát.

 

 hirdetes_400x285  

Közben Kijev alig titkolja, hogy zsarolni próbálja az oroszokat – annak ellenére, hogy politikailag nem sok esély van arra, hogy egy ilyen fenyegetésre az oroszok összecsomagolnának és elmennének Zaporizzsjából.

 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó elég egyértelműen megmondta, mit követel Kijev Zaporizzsja kapcsán:

 

„Oroszország aggódik a ZNPP (zaporizzsjai atomerőmű) nukleáris katasztrófájának lehetősége miatt. (…) Van megoldás. Csak el kell vinni az [orosz muníciót] a csarnokokból, aknamentesíteni kell a területet, el kell engedni a személyzetet, abba kell hagyni Nyikopol (az erőművel átellenben, a Dnyeper túlpartján lévő város – a szerk.) ágyúzását és el kell hagyni az állomást. Egyszerű, nem igaz?”

 

írta a Twitteren.

 

A célzások tehát nehezen félreérthetők. A nukleáris katasztrófa veszélyére hivatkozva Kijev azt akarja kikényszeríteni, hogy demilitarizált övezet jöjjön létre az erőmű környékén, ami azt jelenti, hogy az oroszok lehetőségei eléggé beszűkülnének Odessza megtámadására, illetve a Krímet Oroszországgal összekötő elfoglalt szárazföldi terület védhetősége is jelentősen csökkenne.

 

Az orosz külügy a demilitarizált övezet ötletét csütörtökön nyomatékosan elutasította.

 

Az orosz TASZSZ hírügynökség közlése szerint Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő arról beszélt csütörtökön:

 

„Ez nem csak provokáció, ez nukleáris zsarolás. (…) Ezzel Ukrajna nemcsak egy országot vagy egy konkrét politikai entitást zsarolt meg, hanem az egész európai kontinenst”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!