Nyitókép: Aaron Montoya/AP

 

Április óta csökken a nagy európai országok Ukrajnának nyújtott katonai segítsége. Júliusban Európa hat legnagyobb országa – Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország – a februári orosz invázió kezdete óta először nem vállalt új kétoldalú katonai kötelezettséget Ukrajnának – tájékoztatott a TASR a Politico cikke alapján, amely a Kieli Világgazdasági Intézet adataiból merített.

 

Ahogy a Politico rámutatott, a katonai segélyek éppen akkor csökkennek, amikor Kijev jelentős ellentámadási terveket jelent be. Ez a tény is megerősíti az ukrán tisztviselők folyamatos panaszát, miszerint az európai országok lemaradnak az Egyesült Államok mögött a katonai segítségnyújtás terén.

 

A múlt heti koppenhágai adományozói konferencián a nyugati országok további 1,5 milliárd euró értékű katonai segélyszállításról állapodtak meg Ukrajnának. Christoph Trebesch, a Kieli Világgazdasági Intézet Ukrajna támogatását vizsgáló csapat vezetője azonban rámutatott, hogy ez az összeg jóval szerényebb a korábbi konferenciákon ígért támogatáshoz képest. Trebesch szerint a közölt összeg még a koronavírus-járvány utáni európai helyreállítási tervhez képest is alacsony, amely nagyjából 800 milliárd eurót tartalmaz.

 hirdetes_300x300  

 

Artis Pabriks lett védelmi miniszter a Politicónak adott interjújában a közelmúltban felszólította Franciaországot és Németországot Ukrajna intenzívebb katonai támogatására, példaként pedig Lengyelországot, Szlovákiát és Csehországot emlegette.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.