Nyitókép forrása: n-tv.de

 

Kormányon és kormánypárton belüli vita alakult ki Németországban, miután a liberális FDP-s házelnök-helyettes, Wolfgang Kubicki pénteken kijelentette:

 

„Németországnak engedélyeznie kell, hogy az elzárt Északi Áramlat 2 vezeték megkezdhesse az orosz földgáz szállítását, hogy az embereknek ne kelljen megfagyniuk télen és ne szenvedjen súlyos károkat a német ipar”

 

Kubicki szavai belföldön és külföldön is kemény reakciókat váltott ki. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elutasította a német politikus szavait, és kijelentette, „az orosz gáz öl”.

 

A 11 milliárd euróból megépült Északi Áramlat 2, amely Közép-Európa megkerülésével szállíthatnak földgázt Oroszországból Németországba, elkészülte után nem kapott engedélyt a beüzemelésre. Hivatalosan monopolellenes kifogások merültek fel, valójában pedig amerikai nyomásra kaszálták el a projektet. Erre reagálva Oroszország am múlt év augusztusában csökkentette az azonnali piacra szállított földgázmennyiséget, ami több tényező mellett szintén közrejátszott az első energiaválság kirobbanásához.

 hirdetes_300x300  

 

Kubicki most azt szorgalmazza, hogy minél hamarabb indítsák be a vezetéket, hogy fel lehessen tölteni a gáztárolókat még a tél beköszönt előtt. Tekintettel arra, hogy a német tárolók 100 százalékos töltöttség mellett is csak az éves fogyasztás 24,5 százalékát fedeznék, vélhetően politikai pontszerzés lehet a háttérben.

 

Kubicki azt is elmondta, hogy semmivel sem erkölcstelenebb az Északi Áramlat 2-n keresztül földgázhoz jutni, hiszen ez csak egy másik cső, miközben az Északi Áramlat 1-en is vásárol németország energiahordozót – csak azon a folyosón éppen technikai okokra hivatkozva az oroszok korlátozzák a mennyiségeket. Az Északi Áramlat 1 jelenleg csak 20 százalékon üzemel.

 

Az ukránok most igyekeznek csírájában elfojtani a politikailag motivált ötletet. Az Ukrinform közlése szerint Herman Galuscsenko ukrán energetikai miniszter kijelentette:

 

„Ukrajna kész segíteni európai partnereit, hogy teljes mértékben helyettesíteni tudják az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezetékeket, rendelkezésükre bocsátaná saját gáztárolóit is, és az Északi Áramlatok vezetékek kiváltása érdekében a területén áthaladó gázvezetéket is felkínálja”

 

Galuscsenko ajánlata aligha vehető komolyan. Egyrészt, az államcsődbe került Ukrajna még területileg megcsonkítva sem tudja biztosítani saját ellátását. Másrészt, az ukránok is csak orosz gázt vennének, az egyetlen különbség az a sokszázmillió euró lenne, amit a tranzitdíjon kaszálnának (ha az oroszok egyáltalán küldenének még gázt). Harmadszor: a németek a saját tárolóikat sem tudják feltölteni, nemhogy az ukránokét…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!