Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Nagyon magabiztos képet festett le a minap a mainstream sajtó, mikor bejelentették, már csak pár százalékpont választja el attól az EU-t, hogy a kitűzött 80 százalékos átlagos töltöttségi szintet elérjék az európai gáztárolókban. A helyzet persze messze nem ilyen egyszerű, hiszen ez a néhány százalékpont is több mint 10 milliárd eurójába kerül majd az Uniónak az energiaárak elszabadulása miatt. Közben a szlovák SPP is azzal kérkedik, hogy megérkezett Horvátországba a hatodik LNG-szállítmány, ami Szlovákia tulajdonát képezi. A sajtóban jól mutatnak a számok, de ha közelebbről megnézzük, semmi sem az, aminek látszik.

 

Az EU gáztárolóinak feltöltöttségi szintje péntek délelőtt 75,88 százalékon állt, ami tényleg nincs messze a 80 százalékos szinttől. Politikai nyilatkozatokra ez elég, ám a valóságban csak kevés vigaszt nyújthat a tagállamoknak. Íme néhány tény, amit szintén figyelembe kell venni:

 

  • békeidőben az EU 95 százalékos töltöttségi szinttel szokott készülni a fűtési szezonra;
  • a jelenleg betárolt 75,88 százalék az éves fogyasztás mindössze 20 százalékára elegendő;
  • a 80 százalékos cél elérése a jelenlegi brutális árak mellett 10 milliárd euróba kerül – legalább;
  • ha megcéloznánk a 90 százalékos szintet, az további 30 milliárd eurós kiadást jelent;
  • még ha át is vészeljük az idei telet, nagy kérdés, mihez kezdünk a jövő évi téli szezonnal, ha egyáltalán nem számíthatunk az orosz gázra (ami idén azért még elég nagy tételben érkezett június közepéig).

 

A helyzet megoldását az EU az LNG-től várja, ami a megnövekedett európai kereslet és az általános energiaválság hatására szintén drágul.

 hirdetes_300x300  

 

Viszont, ha hinni lehet a Global LNG Hub adatainak, akkor az Európa szempontjából releváns LNG-re vonatkozó határidős jegyzések 50 USD/MMBTU árat mutatnak. A mértékegység „millió brit termikus egységet” jelent. Az összehasonlíthatóság kedvéért, ha ezt átszámoljuk, a holland TTF tőzsdén most (péntek délelőtt) 71 MMBTU-ba kerül a gáz. Az LNG ilyen szintű versenyképessége az orosz-ukrán háború kitörése nélkül aligha következik be.

 

A helyzet viszont adott, és a baj nem jár egyedül. A legutóbbi hírek szerint Norvégia vízhozam gondok miatt kevesebb áramot tud csak szállítani a kontinensre. Szintén vízproblémákra hivatkozva csökken a francia atomerőművek teljesítménye. A folyók vízszintje miatt akadozik és jelentősen megdrágult a szénszállítás Németországban, a német szélerőművek pedig az elmúlt hónap nagy részében alig termeltek valamit. Mindez oda vezetett, hogy rekordmagasságokba emelkedett a gáz és a villanyáram ára is.

 

A Szlovák Gázművek ellenben szinte már kérkedik eredményeivel. Csütörtökön bejelentették, hogy megérkezett a hatodik LNG-szállítmány a horvátországi krki terminálhoz. összesen 80 millió köbméternyi gázról van szó. Eddig Szlovákiába 450 millió köbméter LNG érkezett idén.

 

Mi ehhez megint hozzátennénk néhány tényadatot:

 

  • Szlovákia éves földgázfogyasztása 5,5 milliárd köbméter, az LNG ebből szerény 8,2 százalékot tudott idén kifedni, pedig erőltetett menetben zajlottak a vásárlások;
  • az, hogy idén az első hét hónapban a gázimport 35 százalékát az LNG adta, nem az SPP ügyességén múlott, hanem az oroszokon…
  • az SPP módszeresen elhallgatja az beszerzési árra vonatkozó információkat, arról sosem esik szó, hogy mibe kerül ezeknek a mennyiségeknek a megvétele;
  • az SPP azt állítja, hogy a tárolók „a stratégiai tárolókkal együtt” az ország éves gázfogyasztás 55 százalékára vannak feltöltve. A nyilvánosan elérhető európai tárolófigyelő, a GIE adatbázisa szerint a szlovákiai tárolók az éves fogyasztás 45,75 százalékán állnak.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!