Nyitókép: Getty Images

 

Az orosz demográfiai válság enyhítése érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn aláírta azt a rendeletet, amely visszaállítja a tíznél több gyermeket nevelő nők számára a szovjet korszak „Hős anya“ kitüntetését.

 

Ahogy a hírportál beszámolt róla, ezt a címet Joszif Sztálin diktátor vezette be a második világháború után, amikor a szovjet népesség tízmilliókkal csökkent.

 

A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a kitüntetés megszűnt. Az tíznél több gyermeket nevelő anyák újonnan egymillió rubelt (körülbelül 16 500 eurót) kapnak, amikor tizedik gyermekük betölti az egyéves kort. A feltétel az, hogy mind a tíz gyermek életben legyen.

 hirdetes_810x300  

 

A Rosstat orosz statisztikai hivatal adatai szerint 2022 januárja és májusa között a lakosság átlagosan rekordszámú, havi 86 ezer fővel csökkent. Ráadásul Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett csapatai között Ukrajnában, de a tényleges halottak számát nem hozták nyilvánosságra. Az oroszországi népesedési válság enyhítése érdekében a Kreml a „hagyományos” értékek előmozdítására is összpontosít.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.