Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A maga nemében példátlan botrány pattant ki Nagy-Britanniában. A brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős parlamenti államtitkára kénytelen amiatt magyarázkodni a sajtónak, hogy a királyi légierő toborzási vezetője lemondott a „sokszínűséget” előíró parancs miatt.

 

A védelmi tárca ugyanis utasításba adta, hogy a toborzás során elsőbbséget élveznek a nők és az etnikai kisebbségekhez tartozók (tehát nem az érdem, tudás, képesség vagy valami hasonló az elsődleges kritérium… – a szerk.). Csakhogy a toborzásért felelős magas rangú katonatiszt, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, „törvénytelennek” nevezte az intézkedést. Ez egy sajtóhoz kiszivárgott e-mailből derült ki.

 

Az e-mail, amelyben a tiszt aggályainak adott hangot, augusztus negyedikén íródott. Azt is leszögezte benne, hogy nem hajlandó továbbítani, delegálni vagy áthárítani az utasítás végrehajtását egyik alárendeltjének sem. Az illető alá egy 450 fős toborzócsapat tartozott.

 

 hirdetes_810x300  

A helyzet elég érdekes, mert a pozitív diszkriminációt utasításba adó parancs ellenére most a sajtónak azt nyilatkozzák az illetékesek, hogy „megvizsgálnak minden esetet, amikor valakit kizárólag ‘védett tulajdonság’ alapján léptettek elő, a felelősöket pedig felelősségre vonják”. A képzavar nyilván abból adódik, hogy született egy politikai döntés a „sokszínűségi célokról”, csak épp a jogi és gyakorlati következményeit nem gondolták tovább. Például, hogy a fehér férfiakat diszkriminálják, a képességek helyett pedig a „védett tulajdonságok” válnak meghatározóvá.

 

A Sky News értesülései szerint a minisztériumi utasítás miatt a királyi légierőnél „szünetet” tartottak a fehér férfiak toborzásában a nők és etnikai kisebbségek javára.

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.