Külügyek

Fiala: Túl sokáig tűrtük az orosz agressziót

Rámutatott: a nemzetközi rendnek jelenleg két jelentős ellensége van, Oroszország és Kína.

Nyitókép: AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Biztosítanunk kell, hogy ne a Kreml diktálja a béke feltételeit és a nemzetközi kapcsolatok szabályait – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán a cseh diplomaták találkozóján a Černín-palotában.

 

„Túl sokáig tűrtük, igazoltuk és hagytuk figyelmen kívül az orosz rezsim agresszív viselkedését“

 

– mondta Fiala, hozzátéve, hogy az Oroszországra kifejtett nyomást folytatni kell. Emlékeztetett arra, hogy két nap múlva fél éve lesz annak, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát.

 

„Mivel teljesen nyilvánvaló, hogy ebben a konfliktusban kinek van igaza, álláspontunk egyértelmű. Mindenekelőtt segítenünk kell Ukrajnát, hogy minél kevesebb veszteséggel bírja ezt a konfliktust, és végül nyerjen“

 

– ismételte meg a cseh miniszterelnök országa álláspontját. Szerinte Csehország szélesebb érdeke az orosz imperializmus megállítása.

 

Fiala emlékeztetett arra, hogy a cseh EU-elnökség reagált a kialakult helyzetre, és a fő témák közé sorolta Ukrajna háború utáni újjáépítését és az energetikai nyersanyagellátást. E válságok kezeléséhez elengedhetetlen az európai országok egysége és kohéziója, amit a közelgő prágai informális csúcstalálkozó is támogatni kíván.

 

Fiala Európa kulcsfontosságú problémájaként azonosította az energia területét. Szerinte a következő hónapokban ismét leállhat a gázszállítás, ezért felszólította a diplomatákat, hogy keressenek módokat Csehország megsegítésére például a beruházások vagy az egyéb energiaforrások kutatásában való együttműködés terén.

 

A cseh diplomaták találkozóján Fiala az EU-n és a NATO-n belüli együttműködésről, a nyugati demokratikus országok szövetségéről és az igazságos globális környezet meglétéről is beszélt. Rámutatott: a nemzetközi rendnek jelenleg két jelentős ellensége van, Oroszország és Kína.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. aug. 22. 13:51

De a rövid az a memória, vagy de sok a lehetőség a zsarolásra Fiala úr. Ki az agresszor, akit Amerika megjelöl? Mely állam demokratikus, amelyiket Amerika annak fogad el? Mi a demokrácia ismérve, amit Amerika elfogad?Jó lenne már egy kis emberi érzés, egy kis hazafiság, egy kis tolerancia, egy kis békepártiság a politikusi egókba, mert nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy a sok semmirekellő háborúba akarja menteni a hatalmát. Az emberek békét akarnak, nem háborút, legyőzhetjük Oroszországot, de milyen áron? Ébresztő, tudom, hogy Önöket nem érdeklik a kis emberek véleménye, de a hatalmat megenni, a pénzt meginni nem lehet. Csak a halott indián a jó indián elve oroszokra értelmezve is ugyanolyan gyűlöletkeltő, kirekesztő, megátalkodott, mint anno az indánokra nézve volt

  Petike
  2022. aug. 23. 08:39

  VESSZEN PUTYIN

kulcsargeza
2022. aug. 22. 14:50

A manapság liberalizmusnak álcázott cseh sovinizmusról is túl régóta hallgat már a világ.

  Petike
  2022. aug. 23. 08:40

  VESSZEN PUTYIN

   kulcsargeza
   2022. aug. 24. 17:53

   Te sem fogsz már azzal az egybites agyaddal megveszni Petike drága!😀

Lorenz Paul
2022. aug. 22. 18:03

Kósa Zoltán, kulcsárgeza, úgy van fúk, Ukraina az agresszor mert mert ellenkezni és mrezavarta egyesek nyugalmát. Ha az Orbán barát Putynnak sikerült volna elfoglalni három nap alatt az országot, akkor most csend lett volna. Gyerekek, kiszálni a NATO-bol, meg az EU-bol ( már ugysem jön lové ) és akkor lesz nagy boldogság Magyarországon. Hogy biztos legyen a béke, hivjátok be az orosz csapatokat és akkor kezdödik az igazi civilizáció, ha már ott lesznek a Szibériábol érkzett legények. A magyar nök boldogok lesznek, a lakoság ugrásszerüen emelkedni fog, ti pedig kezdjétek a pálinka fözést, amiböl igen sok kell.

  kulcsargeza
  2022. aug. 24. 13:05

  A 2. világháború után, békeidőben a csehek követték el a 20 század talán az egyik legnagyobb etnikai tisztogatását. Havel elnököt és néhány tisztességes cseh értelmiségit leszámitva a szudétanémetektől a mai napig egyetlen cseh politikai erő sem kért még bocsánatot. 100 000 agyonvert, meggyilkolt német, teljes jogfosztás...Mire vagy büszke Lorenz Paul, talán erre a bolsevik örökségre?

Endre
2022. aug. 24. 10:21

Vesszen Petike

  kulcsargeza
  2022. aug. 24. 13:54

  Éljen Petike, a mi kis hasznos idiótánk!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket