Nyitókép: AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Biztosítanunk kell, hogy ne a Kreml diktálja a béke feltételeit és a nemzetközi kapcsolatok szabályait – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán a cseh diplomaták találkozóján a Černín-palotában.

 

„Túl sokáig tűrtük, igazoltuk és hagytuk figyelmen kívül az orosz rezsim agresszív viselkedését“

 

– mondta Fiala, hozzátéve, hogy az Oroszországra kifejtett nyomást folytatni kell. Emlékeztetett arra, hogy két nap múlva fél éve lesz annak, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát.

 

 hirdetes_810x300  

„Mivel teljesen nyilvánvaló, hogy ebben a konfliktusban kinek van igaza, álláspontunk egyértelmű. Mindenekelőtt segítenünk kell Ukrajnát, hogy minél kevesebb veszteséggel bírja ezt a konfliktust, és végül nyerjen“

 

– ismételte meg a cseh miniszterelnök országa álláspontját. Szerinte Csehország szélesebb érdeke az orosz imperializmus megállítása.

 

Fiala emlékeztetett arra, hogy a cseh EU-elnökség reagált a kialakult helyzetre, és a fő témák közé sorolta Ukrajna háború utáni újjáépítését és az energetikai nyersanyagellátást. E válságok kezeléséhez elengedhetetlen az európai országok egysége és kohéziója, amit a közelgő prágai informális csúcstalálkozó is támogatni kíván.

 

Fiala Európa kulcsfontosságú problémájaként azonosította az energia területét. Szerinte a következő hónapokban ismét leállhat a gázszállítás, ezért felszólította a diplomatákat, hogy keressenek módokat Csehország megsegítésére például a beruházások vagy az egyéb energiaforrások kutatásában való együttműködés terén.

 

A cseh diplomaták találkozóján Fiala az EU-n és a NATO-n belüli együttműködésről, a nyugati demokratikus országok szövetségéről és az igazságos globális környezet meglétéről is beszélt. Rámutatott: a nemzetközi rendnek jelenleg két jelentős ellensége van, Oroszország és Kína.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!