Nyitókép: KMW/Pravda.sk

 

Szlovákia 30 öreg T-72-es tankot küld Ukrajnának, helyettük 15 modern Leopard 2-es tankot kap Németországtól kompenzációként. Az első németországi tank még idén megérkezhet Szlovákiába, az egyezséget hivatalosan ezen a héten jelenthetik be – írja a Business Insider, amely német kormányzati forrásokra hivatkozik.

 

A magazin közlése szerint két hónappal ezelőtt még kérdéses volt, hogy létrejön-e a megegyezés, ugyanis Szlovákia kevesellte a 15 Leopard 2-est a 30 T-72-es helyett. A szlovák fél állítólag azzal védekezett, hogy így nem maradna elég tankja saját védelmére.

 

A szlovák védelmi tárca szóvivője akkor a Business Insidernek azt mondta, hogy már országok, például Csehország az ilyen cserék során többet kapnak, mint amit a németek kínálnak Szlovákiának.

 

 hirdetes_810x300  

„Ukrajnának egy gépet adnak, helyette Németországból vagy más országból kettőt kapnak. Szlovákának 30 T-72-es tankja van. Tehát 15 Leopard tank számunkra nem megoldás, mivel 30 tankra van szükségünk a harckocsi zászlóaljhoz”

 

mondta akkor a szóvivő.

 

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter a hír megjelenése után cáfolta a Business Insider hírét. Azt elismerte, hogy létrejöbb bizonyos egyezség a két fél között, szerinte azonban ez nem érinti a T-72-es tankokat. Bővebb információkat kedd délutánra ígért.

 

Leopard 2-es tankokból egyébként Szlovákia szomszédainál több mint 400-at találni, a magyarok 12 darab 2A4-es hadgyakorlatra szolgáló tankját is beleértve. A Pravda egy korábbi januári cikke szerint Szlovákiának 24 szolgálatkész T-72M1-ese van, a teljes harckocsi zászlóaljhoz pedig 32 új tankra lenne szüksége.

 

teraz.sk, pravda.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!