Nyitókép forrása: SITA/Investigative Committee of Russia via AP

 

Nem kizárt, hogy az ukrán Natalja Vovkon kívül mások is részt vettek Darja Dugina orosz újságírónő meggyilkolásában – közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

 

Dugina szombat este vesztette életét, amikor gépkocsiját felrobbantották Moszkva közelében. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn azt közölte, hogy a gyilkosság mögött az ukrán szakszolgálatok állnak, az elkövető pedig az ukrán állampolgárságú Natalja Vovk volt, aki július 23-án érkezett Oroszországba a lányával, majd a merényletet követően Észtországba távozott.

 

Az SZK közölte, hogy Natalja Vovk ellen körözést ad ki, és vizsgálja, hogy a bűncselekmény elkövetésében részt vettek-e mások is. A nyomozás megállapította, hogy Vovk Moszkvában ugyanabban a házban bérelt lakást, ahol kiszemelt áldozata lakott, hogy figyelemmel tudja kísérni mozgását. A lakást és a gyanúsított által használt garázst átkutatták.

 

 hirdetes_810x300  

Az SZK szerint az áldozat hozzátartozóit és az eset tanúit már kihallgatták, csakúgy, mint annak a fesztiválnak a részvevőit, melyen szombat este Darja Dugina is szerepelt. A nyomozók folytatják a térfigyelő kamerák videofelvételeinek tanulmányozását.

 

Az újságírónőt kedden Moszkva megye egy meg nem nevezett helyén szűk körben eltemették, miután az osztankinói tévéközpontban ezrek vettek részt a búcsúztatásán, köztük parlamenti képviselők és médiaszemélyiségek. A szertartáson felszólalt az áldozat apja, Alekszandr Dugin filozófus, az új-eurázsiai irányzat megteremtője, az „orosz világ” ideológusa, aki egyebek között azt hangoztatta, hogy a lánya „a népért, Oroszországért és a győzelem nevében halt meg”.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szíriai hivatali partnerével közös sajtótájékoztatóján olyan „barbár bűncselekménynek” minősítette a gyilkosságot, amelyre „nincs bocsánat”. Kifejezte abbéli reményét, hogy a nyomozás gyorsan lezárul, és hogy a merénylet szervezői, megrendelői és végrehajtói számára nem lesz kegyelem.

 

A RIA Novosztyi hírügynökség keddi közlése szerint az orosz biztonsági szervek ukrán szakszolgálatok által egy tömegrendezvény ellen kitervelt terrorcselekményt akadályoztak meg az azovi-tengeri megszállt Bergyanszk kikötővárosban. A gyanúsított, az ukrán állampolgárságú Vitalij Rasztorgujev, aki július 16-án egy házi készítésű, távirányítású pokolgépet helyezett el egy gépkocsi alá, a jelentés szerint beismerő vallomást tett. A merényletkísérletet egy térfigyelő kamerának köszönhetően sikerült megakadályozni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!