Nyitókép: AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Ukrajna újjászületett, amikor Oroszország hat hónappal ezelőtt elindította invázióját – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök Ukrajna függetlenségének napja alkalmából tartott beszédében, amely szerint az ukránoknak „tettekkel kellett bizonyítaniuk szavainkat“.

 

Elmondása szerint február 24-én „megtartották a második országos népszavazást“, amelyen „nem szavazással, hanem lélekben és lelkiismeretben“ kellett igent mondani a függetlenségre.

 

 „Február huszonnegyedikén hajnali négykor feltámadt egy új nemzet. Nem megszületett, hanem újjászületett. Egy nemzet, amely nem sírt, nem sikoltozott, nem ijedt meg. Nem futott el. Nem adta fel. Nem felejtett”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Zelenszkij érzelmekkel túlfűtött videójában.

 

Zelenszkij beszédében az ukránokat is megdicsérte azért, ahogyan Ukrajna megsegítésére mozgósítottak a frontvonalon folytatott harcoktól egészen a háborús erőfeszítésekre történő pénzforrások beszerzéséig. Azt is megjegyezte, hogy Ukrajna „már hat hónapja állja a sarat“.

 

„Minden új nap új ok arra, hogy miért ne adjuk fel. Mert ha már ennyi mindenen keresztülmentünk, akkor nincs jogunk arra, hogy a vége előtt feladjuk”

 

– jelentette ki.

 

Egyúttal ígéretet tett az ukrán kormányzat visszaállítására az annektált Krím-félszigeten és az oroszok által megszállt Donbász térségében, „bármilyen módon is”.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!