Nyitókép: Michael Sohn/AP

 

A Moderna gyógyszergyár pénteken bejelentette, hogy pert indított a rivális Pfizer/BioNTech konzorcium ellen, mert állítólag megsértette a COVID-19 betegség elleni vakcina előállítására vonatkozó szabadalmát.

 

„Úgy gondoljuk, hogy a Pfizer és a BioNTech illegálisan másolta le a Moderna találmányait, és engedély nélkül használják azokat“ – mondta Shannon Thyme Klinger, a Moderna ügyvédje.

 

A Moderna a Pfizer ellen az amerikai Massachusetts államban indított pert, míg a BioNTech ellen a düsseldorfi regionális bíróságon – áll a Moderna sajtóközleményében.

 hirdetes_400x285  

 

A DPA ügynökség szerint a Moderna kártérítést követel vetélytársaitól, ennek összegét azonban nem hozta nyilvánosságra.

 

A Moderna azt állítja, hogy 2010 és 2016 között szabadalmakat jegyeztetett be a hírvivő RNS (mRNS) technológiára, amely kulcsfontosságú volt a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináinak gyártásában is.

 

„A perek elindításával szeretnénk megvédeni az innovatív mRNS technológiánkat, amelynek fejlesztésébe több milliárd dollárt fektettünk be és szabadalmaztattuk az előző évtizedben, a COVID-19 betegség megjelenése előtt”

 

– idézte az amerikai NBC televízió a Moderna vezérigazgatóját, Stéphan Bancelt.

 

Hozzátette, a Moderna ma már influenza, HIV, autoimmun, szív- és érrendszeri betegségek, valamint néhány ritka rákfajta elleni oltóanyagot is fejleszt e technológia alapján.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!