Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Szlovákia aláírta Csehországgal és Lengyelországgal a szlovák légtér védelméről szóló megállapodást, amelynek értelmében az amerikaiaktól megrendelt F-16-osok megérkezéséig a lengyel és cseh vadászgépek védeik majd a szlovák légteret. A megállapodást az érintett országok védelmi miniszterei szombaton délután írták alá a Malacka-Konyha szlovák katonai légi támaszponton.

 

„Ez egy nagy pillanat, hiszen nemcsak azt mutattuk meg, milyen szoros NATO-n és EU-n belüli szövetségünk, hanem azt is, hogy milyen szoros a barátságunk és testvériségünk, tekintve, hogy egy olyan fontos területet, mint a légtérvédelmünk, az önök országai, légierői és pilótái fogják ellátni”

 

fogalmazott Jaroslav Naď (OĽANO) szlovák védelmi miniszter. Újságírói kérdésre reagálva kifiejtette, hogy Szlovákiában találkoznak nemsokára a V4-ek védelmi miniszterei, és „bár nagyobb az összhang Lengyelországgal és Csehországgal, ez semmit sem változtat a V4 normális működésén és az együttműködés mélyítésének esélyein”.

 

Naď egyelőre nem árulta el, mi lesz a sorsa a hétvégi légibemutatót követően a szlovák MiG-29-eseknek. Ezek elvileg Ukrajnához kerülnek majd – ami tartós hatással lehet Szlovákia Oroszországhoz fűződő viszonyára.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!