Külügyek

Amerikai hadihajók haladnak át a Tajvani-szoroson

A kínai hadsereg közlése szerint az ország fegyveres erői fokozott készültségben vannak.

Nyitókép: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Jesse Monford

 

Amerikai hadihajók először haladnak át a Tajvani-szoroson a Kínával fennálló feszültségek növekedése óta. Kína figyelemmel követi az akciót. A kínai hadsereg közlése szerint az ország fegyveres erői fokozott készültségben vannak és készek minden provokációt visszaverni.

 

A Reuters vasárnapi jelentése szerint az amerikai haditengerészet két hajója megkezdte az áthaladást a Tajvani-szoroson. Ez az első ilyen művelet azóta, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatása miatt feszültebbé vált Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolat.

 

A hírügynökség azt közölte, hogy a Chancellorsville és az Antietam cirkálók haladnak át a szoroson, a manőver vasárnap a kora reggeli órákban még tartott.

 

Nancy Pelosi augusztus elején járt Tajvanon, amelyet Kína saját területének tekint. Kína nagy hadgyakorlatokkal válaszolt és szankciókat vezetett be a képviselőház elnökével és családjával szemben, továbbá több területen felfüggesztette az együttműködést az Egyesült Államokkal. Washington azzal vádolja Pekinget, hogy katonai összecsapással fenyeget. Nancy Pelosi látogatása óta több amerikai delegáció is ellátogatott Tajvanra az elmúlt hetekben.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket