Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Megérkezett Zaporizzsjába a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség küldöttsége, akik a következő napokban a enerhodari atomerőműben uralkodó helyzetet fogják vizsgálni. A 19 ENSZ autóból álló konvoj helyi idő szerint nagyjából délután 13:00-kor (közép-európai idő szerint 14:00-kor) ért a városba.

 

A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb békés célú nukleáris létesítménye hat reaktorral, amelyekből jelenleg (talán) egy működik. Az erőmű a frontovnalban helyezkedik el, márciustól az oroszok ellenőrzik, de az ottani ukrán szakemberek vezetik az üzemeltetését.

 

Az erőművet többször is ágyútűz érte, egyszer vészesen közel csapódtak be a lövedékek a kimerült radioaktív fűtőegységek tárolójához. A folyamatos támadásokkal az ukránok az oroszokat, az oroszok az ukránokat vádolják.

 

 hirdetes_300x300  

Mi ismét kiemeljük, hogy a valószínűbb forgatókönyv szerint a támadások mögött az ukránok állnak, és erre két okuk is van. Egyrészt az oroszok a Dnyeper partján lévő erőmű területéről lövik a folyó ellenkező oldalán lévő Nyikopol városát. Másrészt az elmúlt hetekben az oroszok igyekeznek az erőművet leválasztani az ukrán hálózatról, és átirányítani az általa termelt energiát a krími hálózatra – amit az ukránok próbálnak megakadályozni.

 

Az oroszok üdvözlik a nemzetközi delegáció látogatását, az ukránok korábban tiltakoztak, mert szerintük ezzel a NAÜ legitimizálja az Enerhodar orosz megszállását – később végül mégis üdvözölték a nukleáris ellenőrök látogatását. Az Egyesült Államok a minap burkoltan olyan megoldást javasolt, hogy az erőmű minden blokkját ellenőrzött körülmények között állítsák le.

 

Szerdán Moszkva nyilatkozatban jelezte, hogy üdvözli az ötletet, hogy állandó NAÜ-megfigyelő csoport tartózkodjon az erőmű terültén.

 

A hírek szerint a küldöttség csak csütörtökön teszi meg első tényleges látogatását az erőműben.

 

Körképsk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!