Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az oroszok ugyan mától ismét leállították az Északi áramlat 1-et, az EU pedig újabb kvázi szankciót készül elfogadni az orosz polgárokkal szemben (ergo jönni fognak a válaszok is), egyelőre úgy tűnik, hogy folytatódhat a csökkenő trend az európai energiapiacokon.

 

Pénteken a földgáz ára 340 euró körül mozgott, kedden 270 euró környékén járt, mára 240 euró magasságába süllyedt megawattóránként.

 

A villanyáram ára délután 555 euró körülire enyhült és magabiztosan süllyedt 505 euró felé – néhány napja még ezer euró fölé is benézett.

 

 hirdetes_810x300  

Azért még korai lenne pezsgőt bontani. Egyrészt azért, mert egy évvel ezelőtt a gáz megawattórája még 27 euróba került (holland TTF tőzsdei ár), a villanyáram pedig 80 euróba. Ettől még messze vagyunk.

 

A másik probléma, hogy a zuhanást egyelőre semmi más nem táplálja, csak a Brüsszel által beígért ársapka, árszabályozás vagy alsó-felső árkorlát, amelynek részleteiről egyelőre nem sokat lehet tudni. Nyilván a tőzsdei árakat erősen spekulatívak voltak. De ha Brüsszel szeptember 9-i energiaminiszteri találkozóján nem produkál határozott eredményt, az ismét az egekbe lökheti az árakat, és a későbbi intézkedések hatása is már kisebbek lennének. Egyelőre úgy tűnik, hogy mind az EU – és ami a lényeg –, mind Németország nagyon határozott intézkedéseket ígér.

 

Az egész képletbe még az oroszok is beavatkozhatnak, ha tovább szűkítik az Európa felé áramló gázmennyiséget.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.