Nyitókép: Carsten Rehder/AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt az utolsó szovjet vezető, Mihail Gorbacsov szombati temetésén, aki kedden, 92. életévében halt meg Moszkvában – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

 

„A búcsúztatás és a temetés szeptember 3-án lesz, de sajnos az elnök (Putyin) munkabeosztása nem teszi lehetővé a részvételt“ – mondta Peszkov az újságíróknak. Hozzátette: ennek ellenére a Kreml vezetője már lerótta kegyeletét Gorbacsov emléke előtt abban a kórházban, ahol a volt szovjet elnök meghalt, és ahol holttestét a temetésig őrzik.

 

Gorbacsovtól a moszkvai Szakszervezetek Házának Oszloptermében vesznek végső búcsút, ahol Joszif Sztálin szovjet diktátort is kiállították 1953-ban bekövetkezett halála után. Arra az újságírói kérdésre, hogy Gorbacsovnak állami temetése lesz-e, Peszkov azt válaszolta, hogy az utolsó búcsú az állami temetés „elemeit“ fogja magán viselni, például lesz díszőrség és egyéb más hivatalos jelképek.

 hirdetes_300x300  

 

Korábban Putyin részvéttáviratot küldött Gorbacsov hozzátartozóinak, a Kreml pedig kivételes világvezetőként méltatta a néhai politikust. Az orosz elnök hivatala szerint Gorbacsov segített lezárni a hidegháborút, de nagyon tévedett a „vérszomjas“ Nyugathoz való közeledés kilátásaival kapcsolatban.

 

Putyin a Szovjetunió összeomlását a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának tartja. Nyilatkozatában kerülte Gorbacsov közvetlen bírálatát, és a világtörténelem menetére óriási hatást gyakorló államférfinak nevezte.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!