Nyitókép: Thinkstock

 

Joe Biden amerikai elnök kormánya további 11,7 milliárd dollár katonai és gazdasági segélyt kért a kongresszustól Ukrajnának – jelentette be pénteken a Fehér Ház, mely szerint Washingtonnak fogy a pénze Ukrajna támogatására.

 

Az Ukrajnának nyújtott legújabb segélynek azt a 40 milliárd dollárt kellene kiegészítenie, amit az év folyamán hagytak jóvá. A kormány szerint ennek a katonai és költségvetési támogatási csomagnak a háromnegyedét már kifizették, illetve elkülönítették.

 

Az ukrajnai háború kapcsán további kétmilliárd dollárt a hazai energiaszükségletek biztosítására kér a Fehér Ház. Elsősorban az urán biztosításáról van szó az amerikai atomreaktorok számára az orosz készletek csökkenése, és az Egyesült Államok stratégiai tartalékainak létrehozása érdekében.

 hirdetes_810x300  

 

A kérés a kongresszus augusztusi szünete után érkezett, a kongresszusi képviselőknek szeptember 30-ig kell jóváhagyniuk a szövetségi intézmények finanszírozásának folytatását.

 

Az Ukrajnának nyújtott új segély egy átfogóbb, összesen 47,1 milliárd dolláros rendkívüli kiadási csomag része. A fennmaradó összeget a COVID-19 és a majomhimlő elleni küzdelemre, valamint az Egyesült Államok több államában bekövetkezett természeti katasztrófák utáni segélyekre szánják.

 

Az Egyesült Államok mintegy 13 milliárd dolláros katonai segélyt nyújtott Ukrajnának az orosz invázió február 24-i kezdete óta – mondta a Nemzetbiztonsági Tanács egyik illetékese a CNN-nek. További hétmilliárdot közvetlen költségvetési támogatásra, több mint 1,5 milliárdot pedig Ukrajnának és ukrán menekülteknek nyújtott humanitárius segítségnyújtásra fordítottak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!