Nyitókép forrása: Bulgaria.postsen.com

 

Bojko Boriszov egykori bolgár miniszterelnök pártja, a GERB szoros győzelmét vetítik előre a felmérések Bulgáriában, ahol a gázválság kapcsán kirobbant belpolitika válság miatt október 2-án újabb előrehozott választásokat tartsanak. Boriszov pártja megelőzi a reformpárti (és Nyugat-párti) Kiril Petkov volt miniszterelnök pártját. Petkov kormánya volt az, amely néhány hónappal ezelőtt a „rubelfizetés” elutasításával kvázi elzárta magát az orosz gáztól. Azóta súlyos gázhiány elé néz az ország, és a jelenlegi ügyvivő kormány próbálja a szállítások megújítását kikönyörögni az orosz Gazpromnál.

 

Petkov abban bízik, hogy a Demokratikus Bulgária nevű párttal tud majd kormányzótöbbséget szerezni az októberi választások után.

 

Boriszov és pártja, a GERB jelenleg a szavazatok 24,4 százalékát szerzné meg. A Petkov-féle Változás Folytatódik 19,6 százalékon áll. Egy másik közvélemény-kutatás hasonló eredményt hozott – 22,4:19,1 a GERB javára.

 

 hirdetes_400x285  

Esélye van még bejutni a parlamentbe a Jogokért és Szabadságért (DPS) pártnak (10,3 százalék) és a Bolgár Szocialista Pártnak. A Petkov által vélt szövetséges, a Demokratikus Bulgária mindössze 7,3 százalékot kapott a felméréseken.

 

Elemzők szerint nagy jelentőséggel bírnak majd a külföldön szavazó bolgár állampolgárok voksai. A legtöbben azonban kételkednek abban, hogy a következő parlament képes lenne kormányzótöbbséget vagy stabil kormányt produkálni.

 

intellinews.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!