Nyitókép: Victoria Jones/Pool Photo via AP

 

Az ősi törvények előírásának megfelelően formálisan is az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították szombaton III. Károly királyt.

 

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt. A volt uralkodót hosszas betegeskedés után, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában érte a halál.

 

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

 hirdetes_300x300  

 

Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) kétséget kizáróan megállapítsa az új uralkodó kilétét, és nyilvánosan kihirdesse, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója. Ez a formális eljárás zajlott le, évszázados hagyományokat követő ceremónia keretében szombaton a St. James-palotában, Károly volt londoni rezidenciáján.

 

Az eseményen jelen van több korábbi brit miniszterelnök, köztük Gordon Brown, David Cameron, Boris Johnson és Theresa May is. A király aláírta az esküt, amelyet a tanács előtt mondott ki.

 

From left, Labour leader Sir Keir Starmer, former prime ministers Tony Blair, Gordon Brown, Boris Johnson, David Cameron, Theresa May and John Major ahead of the Accession Council ceremony at St James’s Palace, London, London, Saturday, Sept. 10, 2022, where King Charles III is formally proclaimed monarch. (Kirsty O’Connor/Pool Photo via AP)

 

Károly elsőként bejelentette II. Erzsébet halálát. „A legfájdalmasabb kötelességem, hogy bejelentsem önöknek szeretett anyám, a királynő halálát” – mondta.

 

„Tudom, hogy az egész nemzet, és azt hiszem, az egész világ mélyen együttérez velem abban a jóvátehetetlen veszteségben, amelyet mindannyian elszenvedtünk“.

 

Azt is elmondta, hogy élete hátralevő részét az új szerepének fogja szentelni.

 

King Charles III and Camilla, the Queen Consort during the Accession Council at St James’s Palace, London, Saturday, Sept. 10, 2022, where King Charles III is formally proclaimed monarch. (Victoria Jones/Pool Photo via AP)

 

„E felelősség vállalása során törekedni fogok a Brit-szigetek, valamint a Nemzetközösség népeinek békéjére, harmóniájára és jólétére az egész világon”

 

– mondta.

 

„Ebben a célomban tudom, hogy támogatni fog engem azoknak a népeknek a szeretete és hűsége, amelyeknek az uralkodójává választottak, és hogy e feladatok ellátásában az általuk választott parlamentek tanácsa fog vezérelni“

 

– tette hozzá.

 

King Charles III signs an oath to uphold the security of the Church in Scotland during the Accession Council at St James’s Palace, London, Saturday, Sept. 10, 2022, where King Charles III is formally proclaimed monarch. (Victoria Jones/Pool Photo via AP)

 

A tanács ülése utá katonai tiszteletadás mellett, fanfárok kíséretében a Szent Jakab-palota erkélyén felolvasták a proklamációt:

 

„Mivel a mindenható Istennek úgy tetszett, hogy kegyelmébe hívta néhai uralkodónőnket, az áldott és dicső emlékű II. Erzsébet királynőt, akinek halálával Nagy-Britannia és Észak-Írország koronája egyedül és jogosan Károly Fülöp Artúr György hercegre szállt. […] Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának és más birodalmainak és területének Isten kegyelméből, királya, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője, akinek alázatos szeretettel elismerjük minden hitünket és engedelmességünket, kérve Istent, akitől királyok és királynők uralkodnak, hogy áldja meg őfelségét hosszú és boldog évekkel, hogy uralkodjon felettünk“

 

– hangzott el, majd a tömeg megéljenezte az új királyt.

 

HVG, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!