Nyitókép forrása:  SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

A lengyel kormányzó PiS (Jog és Igazságosság) pártjának elnöke, Jarosław Kaczyńki a Karpaczi Gazdasági Fórumon arról beszél, hogy Lengyelország legszorosabb szövetségesei az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, de a Nyugat a lengyelek számára kulturálisan idegen.

 

Kaczyńki kijelentette, hogy Lengyelország célja az uniós tagsággal annak idején az volt, hogy hozzáférjen az uniós piachoz és az uniós támogatásokhoz, mert úgy tűnt, hogy nem volt más út az ország gazdasági fejlődése számára.

 

Azonban már akkor is nyilvánvaló volt, hogy Nyugat-Európa és Lengyelország között nagy a kulturális szakadék. Lengyelország pedig azzal a széndékkal lépett be az EU-ba, hogy a nyugati kulturális normákat nem teszi a magáévá.

 

 hirdetes_810x300  

„Volt egy parlamenti indítvány a kulturális szuverenitás fenntartásáról, és egyetértettek abban, hogy az EU intézményei nem avatkozhatnak bele kulturális és lelkiismereti ügyekbe”

 

fogalmazott. Majd azzal folytatta, hogy Németország gazdasági erejét és befolyását az EU-ban arra használja, hogy saját képére formálja Európát. Kaczyńki szerint a németek ma

 

visszatérnek az első világháborúban megvalósítani akart „Mitteleuropa” gondolatához, amely „a Porosz Birodalom Közép-Európa feletti uralmáról, területeinek annektálásáról és németesítésből” állt.

 

A PiS elnöke szerint Lengyelország és Ukrajna legfőbb szövetségese Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, de nem kulturális értelemben, mert sok tekintetben mindkettő távol áll Lengyelországtól, ahogy a többi nyugat-európai ország is.

 

„A szövetség mégis erős, mert az egymás értékei iránti kölcsönös tiszteleten alapul”

 

fogalmazott. Hozzátette, Biden amerikai elnöknek radikális nézetei vannak számos kulturális kérdésben, de Varsó sosem kérné rá, hogy változtasson ezeken.

 

Körkép.sk, rmx.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.