Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Az ukrán ellentámadás jórészt váratlan nagy sikere új lendületet adhat a fegyverszállítmányoknak. A hangsúly a feltételes módon van. Tény azonban, hogy szeptember 8-án, a NATO tagállamok védelmi képviselőinek találkozóján, amelyre Ramsteinben került sor, az USA bejelentette, hogy kész modern hackocsik átadására Ukrajnának – és ezzel növeli a nyomást Németországon, hogy hasonlóképp tegyen.

 

Az ukrán ellentámadás látványos sikereket ért el Harkiv régióban, amelyben valószínűleg a döntő szerepet az amerikai hírszerzés biztosította információk játszották. Ezek alapján sikerülhetett kipécézni az orosz védvonalak leggyengébb részeit.

 

Akárhogy is, Európában ismét erőre kaptak a „fegyvert Ukrajnának” jelszavak. A német ellenzéki CDU képviselője, Norbert Röttgen a Bundestag külügyi bizottságának elnöke a Twitteren például azt írta, hogy az ukránoknak biztosítania kell a több mint háromezer négyzetkilométernyi visszaszerzett területet, amihez tankokra van szükségük.

 

 hirdetes_810x300  

A német védelmi miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ilyen lépésre egyelőre a berlini kormány nem szánta el magát. A Hír TV Háború Ukrajnában című elemzőműsorának kárpátaljai tudósítója beszámolt arról, hogy a visszafoglalt területekre azonnal visszatértek az ukrán belbiztonsági szervek, és elkezdődött a kollaboránsok felkutatása. A sorok között érzékelhető, hogy ez a gyakorlatban tisztogatásokat jelenthet, hogy példát statuáljanak a többi, oroszok által annektált régiónak.

 

Az mindenesetre sejthető, hogy amíg nem körvonalazódik, hogy mit lépnek az oroszok az ukrán ellentámadás eredményeire, a legtöbb európai ország viszonylag óvatos marad az ígérgetésekkel. Főleg a tél közeledtével.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!