Nyitókép forrása: SITA/Vladimir Smirnov/TASS News Agency Host Pool Photo via AP

 

Moszkva és Szentpétervár 18 városrészében több városi képviselő is aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben Vlagyimir Putyin lemondását követelik. A képviselők szerint Putyin „veszélybe sodorja Oroszország és lakosi jövőjét”. Ez lehet a legfontosabb politikai következménye az ukrán ellentámadás sikerének, amely miatt az oroszok kénytelen voltak feladni Harkiv térségét és Izjumot is, ami stratégiai fontosságú város volt.

 

„Követeljük Vlagyimir Putyin lemondását az Orosz Föderáció elnöki posztjáról”

 

olvasható a nyilatkozatban, amit Xenia Trostrjomova szentpétervári városi képviselő osztott meg a Twitteren.

 

A The Insider közlése szerint Oroszországban elég ritka az ilyen nyilvános, elnökkel szembehelyezkedő állásfoglalás, mert általában tartanak a következményektől. A sorok között nyilván politikai nyomásgyakorlást lehet sejteni, illetve azt, hogy a városokban fokozottabban érezhető a nyugati szankciók hatása, mint vidéken.

  hirdetes_300x300   

 

„A képviselőknek joguk van véleményt nyilvánítani, nem tilos lemondásra felszólítani az elnököt. Nem uralkodó, hanem bérmunkás, a mi adónkból kap fizetést. (…) A mi feladatunk az emberek érdekét képviselni, és azt látjuk, hogy elégedetlenek. Márpedig az alkotmányunk szerint a nép a hatalom forrása”

 

írta Trostrjomova.

 

Vlagyimir Putyin hivatali ideje 2024-ben jár le. A húsz éve hatalmon lévő egykori KGB-ügynök tavaly áprilisban írta alá azt a törvényt, amely lehetővé teszi számára, hogy 2024-ben, és azon kívül még két alkalommal indulhasson az elnöki posztért, vagyis elvileg 2036-ig hatalmon maradhat.

 

Az ukrán háborúban látott kínos orosz teljesítmény azonban megkérdőjelezi Putyin jövőjét.

 

A fenti tiltakozás ugyan csepp a tengerben, de érezhető, hogy Putyin helyzete megrendült az ukrán ellentámadás sikerei és az orosz haderő kudarcai láttán. Az eddig egységes propagandát folytató orosz sajtóban a szakértők élő adásban esnek egymásnak, hol azzal érvelve, hogy az orosz visszavonulás csak csel, hol azzal, hogy összeomlott a front és új stratégia kell. Akárhogy is, Oroszország vélhetően kénytelen lesz erős választ adni az ukránok sikereire, ami a háború eszkalációjához vezethet. Persze annak is van matematikai esélye, hogy Putyint eltávolítják, ami orosz belpolitikai válságot, utódlási harcokat jelentene. Ez egy atomhatalomnál veszélyes is lehet.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!