Nyitókép forrása: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Oroszország nem rendel el mozgósítást az Ukrajna elleni invázió (orosz szempontból „különleges katonai művelet”) támogatására, miután meglepő sikereket értek el az ukránok az elmúlt hét ellentámadásaival. Az orosz hatóságok hivatalosan is cáfolták, hogy mozgósítást rendelnének el. Ez csökkenti az eszkaláció valószínűségét, de a veszély így is megvan, mert Oroszország hatalmas presztízsveszteséget szenvedett, amit csak kemény fellépéssel tud ellensúlyozni.

 

Amerikai források a sajtónak már „teljes orosz összeomlásról” és „Putyin hatalmának megrendüléséről” beszélnek. Ez a sajtóban jól mutat, de a teljes képhez tartozik, hogy ha Putyin megy, helyére a jelenlegi orosz hangulat mellett valószínűleg egy keményvonalasabb politikus érkezhet. A mozgósítás elmaradása az orosz nacionalistáknál így is kiverte a biztosítékot.

 

Az biztos, hogy az oroszok stratégiát fognak váltani, és már látszik, hogy a korábban viszonylag megkímélt kritikus infrastruktúrát (áram, gáz, víz hálózatok) elkezdték távolsági fegyverekkel támadni.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk, mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!