Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este bejelentette, hogy a szeptemberi ellentámadás keretében eddig 6000 négyzetkilométernyi oroszok által megszállt területet foglalt vissza az ukrán haderő.

 

„Szeptember elejétől katonáink 6000 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel északon és délen, és tovább folytatjuk az előrenyomulást”

 

mondta. Ukrajna jelentős eredményeket ért el az orosz haderővel szemben Harkiv térségében, visszafoglalta a stratégiai jelentőségű Izjum, Kupjansk és Balaklija városokat.

 

A visszafoglalt területek 6000 négyzetkilométert tesznek ki, az oroszok által elfoglalt ukrán területen össznagysága 600 ezer négyzetkilométer.

 hirdetes_300x300  

 

Az amerikai Hadtudományok Intézete (ISW) azonban elemzésében leszögezte, hogy az ukrán sikerek nem vetnek véget a háborúnak Ukrajnában, a szakértő arra számítanak, hogy a konfliktus legalább 2023-ig elhúzódik.

 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha az ukrán ellentámadás északkeleten véget ér, az orosz egységek új védvonalat állítanak fel, és kisebb lokális ellentámadásokat hajtanak majd végre. Ezért Ukrajnának újabb ellentámadást kell majd indítania.

 

Közben Volodimir Zelenszkij felszólította a Nyugatot, hogy gyorsítsa fel Ukrajna felfegyverzését.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!