Nyitókép: AP Photo/Peter Morrison

 

Felravatalozzák szerdán a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban.

 

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

 

A koporsót kedd este repülőgéppel szállították a skót fővárosból, Edinburghból Londonba, és a repülőtérről a brit királyi család első számú londoni rezidenciájára, a Buckingham-palotába vitték. Innen szállítják át szerda délután az 1097-ben épült Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

 hirdetes_810x300  

 

A ravatal már szerda estétől látogatható, de a ravatalozóhelyiség a csütörtök nulla órától vasárnapig éjfélig tartó négynapos időszakban minden egyes nap 24 órán át – esetenként egy-egy órás takarítási szünetekkel – nyitva lesz a lakosság előtt.

 

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát. A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor, és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek.

 

A londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

 

A sor számára 5 kilométeres útszakaszt jelöltek ki, amely a Westminster Halltól a Lambeth hídon át a Temze keleti, illetve déli rakpartján csaknem a Tower hídig tart. A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

 

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban található Szent György-kápolnában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!