Nyitókép: dpa/picture alliance via dw.com (illusztráció!)

 

Újra összecsaptak az örmény és azeri erők szerdán, miután egy nappal korábban közel száz katona halt meg a két ország határán, Hegyi-Karabahban kirobbant harcokban.

 

A két éve lezárt háború óta ez a legsúlyosabb konfliktus a két ország között, az eddigi jelentések szerint a veszteségek mindkét oldalon közel azonos méretűek. Bár a felek között tűzszünet van érvényben, a két ország továbbra is egymást okolja a helyzet elmérgesedéséért.

 

Az Európai Unió a tárgyalásos rendezést szorgalmazza és az Egyesült Államok is önmérsékletet kért mind Örményországtól mind Azerbajdzsántól Hegyi-Karabah ügyében.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem lehet katonai választ adni erre a konfliktusra. Önmérsékletet kérünk minden további katonai akciót illetően, egyúttal arra ösztönözzük mindkét kormányt, hogy állítsák helyre a közvetlen kommunikációs vonalakat, és kötelezzék el magukat a diplomáciai folyamat mellett.”

 

– mondta John Kirby, az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

 

A konfliktus száz évre nyúlik vissza, amikor Sztálin az akkor többségben örmények lakta területet Azerbajdzsánhoz csatolta. Hegyi-Karabah 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét, majd 1994-ben, három évnyi háború és 30 000 áldozat után került újra örmény fennhatóság alá és két évvel ezelőtt lett újra azeri terület. Bár a felek akkor tűzszünetet kötöttek, azóta is folyamatosak az összetűzések a térségben.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.