Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Kostiantyn Liberov

 

Egyelőre még erős kifejezés, de mintha sorra dőlnének el az orosz befolyási övezet dominói. A hét elején Azerbajdzsán és Örményország esett egymásnak, nem sokkal később határvillongás alakult ki Tádzsikisztán és Kirgizisztán között is. Úgy tűnik, az ukrán fronton elszenvedett orosz kudarcok sokakban felélesztették a szándékot, hogy visszavágjanak egy korábbi sérelemért, vagy beváltsanak egy ambíciót, amitől eddig Moszkva tántorította el őket. Persze, közben egyre több a jel, hogy az orosz haderő egyre keményebben csap oda Ukrajnában, még ha pozíciója jelentősen meg is gyengült.

 

Ami az ukrán fontot illeti, a harkivi ukrán ellentámadás során becslések szerint legalább 6000 fölött lehet az oroszok által elvesztett haditechnika száma. Ezek többnyire régi, szovjet időkből visszamaradt eszközök, ám a a veszteség így is hatalmas – bár nyilván van tartalék elég.

 

Az emberveszteség a két oldalon nagyjából megegyezhet.

 

  hirdetes_300x300   

Délen az oroszok Krivij Rognál szerdán szétlőtték a Karacsunov víztározót. Az Inhulec folyó ezért megáradt, legalább egy hidat el is sodort, és több százezer civil vízellátása került veszélybe. Jelentések szerint 112 házat öntött el a víz.

 

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő szerint

 

„a gát elleni támadás megnövelte az Inhulets folyó szintjét – az oroszok szerint elvitte a Herszonnál támadó ukránok pontonhídjait (… nem megerősített) . Moszkva láthatóan eszkalál”

 

írta a közösségi oldalon. Korábban az oroszok transzformátorállomások és kriitkus infrastruktúrák ellen indítottak támadásokat Harkiv környékén. Itt érdemes kiemelni, hogy az ukrán híradásokkal ellentében ezek a támadások nemcsak a civil lakosság életét nehezítik meg (nincs áram, víz), hanem megingatják az ukrán utánpótlási vonalakat és azok hatékonyságát is (pl. vasúti szállítás zavarai).

 

Ezen túlmenően azonban Moszkva még messze nem ellensúlyozta az ukránoktól elszenvedett presztízsveszteséget (sajnos), ami további eszkaláció felé mutat. Ugyanakkor Moszkva befolyási övezetében egyre több villongást látni.

 

Örmény-azeri határvillongás

 

Keddre virradóra Örményország és Azerbajdzsán között újultak ki a harcok Hegyi-Karabah térségében. Örményország orosz segítséget kért, de mivel jelenleg (csütörtök délután) úgy tűnik, hogy lesz fenntartható tűzszüneti megállapodás a két ország között, az orosz béfekfenntartók nem avatkoznak be – bár olyan hírek is vannak, hogy létszámgondjaik vannak, így nem tudnának elég erőt kifejteni. A mostani összecsapásokban hivatalosan 99 ember halt meg.

 

Örményország és Azerbajdzsán között 2020-ban tört ki háború, ami Azerbajdzsán győzelmével ért véget. Az utóbbi mögött Törökország, az előbbi mögött Oroszország állt, de nem tettlegesen. A tűzszüneti megállapodás értelmében 2000 orosz békefenntartó maradt Hegyi-Karabahban, ami korlátozott erőt jelent.

 

Azerbajdzsán, látva az orosz kudarcokat, elérkezettnek láthatta az időt, hogy belekóstoljon saját lehetőségeibe. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Azerbajdzsán pozíciója jóval kedvezőbb. Nem csak azért, mert az előző háború győztese, hanem mert az energiaválság miatt szorosabbra fűzhette kapcsolatát a Nyugattal, az USA-val, és ott van mögötte Törökország is.

 

Ebből még bármi lehet

 

Ha abból indulunk ki, amit Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter tavasszal nem túl elmésen véletlenül kimondott, hogy a Nyugat célja Oroszország minél nagyobb mértékű meggyengítése, akkor a mostani összecsapások csak a főpróba részei. A Kaukázus ugyanis Oroszország második számú kapuja a nyugati határa után.

 

És ezzel nincs vége, mert Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán is fegyverek ropognak. A tázsdik katonák aknavetőkkel lőtték a kirgiz határőröket. Halálesetekről nem érkeztek hírek, és bár az ilyen villongások a két ország között elég gyakoriak (legutóbb tavasszal került sor rájuk), a jelenlegi helyzetben az amerikai Hadtudományi Intézet (ISW) úgy véli, hogy Moszkva befolyási övezetének fellazulásáról lehet szó.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy korai még ilyen következetetéseket levonni, bár kizárni tényleg nem lehet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.