Rakétacsapásokat és merényleteket hajtottak végre az ukránok a Moszkva-barát vezetők ellen - Körkép.sk
Külügyek

Rakétacsapásokat és merényleteket hajtottak végre az ukránok a Moszkva-barát vezetők ellen

Rakétacsapás Herszonnál, merénylet Luhanszkban és Berdjanszkban

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Több rakétacsapás érte pénteken Herszonban a Moszkva-barát közigazgatás épületét, Luhanszkban helyi illetékesek beszámolói szerint megölték a szakadár köztársaság főügyészét, a megszállt Berdjanszkban pedig a város polgármester-helyettesét és az oroszok által kinevezett közigazgatásban ugyancsak tisztséget vállalt feleségét.

 

A herszoni közigazgatást épületét a helyi hatóságok szerint amerikai gyártmányú HIMARS rakétákkal támadták. A csapás következtében legkevesebb egy ember életét vesztette és többen megsebesültek.

 

Szergej Jeliszejev, a herszoni katonai-polgári közigazgatás vezetője a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint túlélte a támadást. Egyik helyettese, Jekatyerina Gubarjova “ukrán banditák aljas terrortámadásának” minősítette a történteket. A Telegram-csatornáján azt írta, hogy a csapás áldozatai civilek, a támadás idején a közigazgatás épületében nem tartózkodtak katonák.

 

Gubarjova szerint a Moszkva-barát kormány tagjai mind túlélték a támadást.

 

Luhanszkban pénteken robbantásos merénylet végzett a szakadár köztársaság főügyészével, Szergej Gorenkóval. A házilag összeszerelt pokolgép az általa vezetett hivatalban robbant fel.

 

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja közölte, hogy Berdjanszkban meggyilkolták Oleg Bojkót, a városnak a lakóépületekért és közművekért felelős polgármester-helyettesét és feleségét, Ljudmila Bojkót, a városi választási bizottság elnökét. Rogov bejelentette, hogy az ukrán hadsereg ismét tűz alá vette a régióban működő atomerőművet.

 

Azt is mondta, hogy naponta többtucatnyi, a régió “felszabadított” területeire való behatolással próbálkozó ukrán rohamosztagot és szabotőrt semmisít meg az orosz felderítés és a tüzérség.

 

A Herszon várost ért rakétatámadást megelőzően Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát vezetőjének helyettese a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a régió határánál, az Ingulec folyó megemelkedett vize megrongálta az ukrán erők átkelőit, ezért egységeik “taktikai bekerítésbe” kerültek. Az áradást az okozta, hogy a folyó felsőbb folyásán a gátakat felrobbantották.

 

Sztremouszov egyébként a TASZSZ-nak nyilatkozva azzal vádolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy az ukrán erők által nemrégiben visszafoglalt Harkiv megyei Izjumban ugyanazt a “provokációt” fogja elkövetni, mint tavasszal Bucsában, amikor tömeggyilkossággal vádolta meg a kivonult orosz megszálló erőket. Sztremouszov azt állította, hogy az ukránok ezúttal is az általuk meggyilkolt emberek holttestét készülnek bemutatni a nyugati sajtónak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket