Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Olaszország bejelentette, hogy vészforgatókönyvön dolgozik arra az esetre, ha Franciaország elállítaná az Olaszországban irányuló áramexportot. A francia Electricite de France SA folyamatosan küzd a még működőképes atomerőművei csökkenő kibocsátásával, és az európai energiaválság elmélyülésével – derül ki a Bloomberg cikkéből.

 

Az EdF atomenergiatermelés három évtizede nem látott visszaesést szenvedett el, az elöregedő atomerőművek karbantartásra szorulnak, emiatt egy részük nem üzemel megfelelően.

 

A La Repubblica olasz lap szombaton arról számolt be, hogy Olaszország írásos értesítést kapott Franciaországtól az áramszállítások kétéves felfüggesztéséről. Később az olasz energiaügyi minisztérium megerősítette az információt.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanakkor a francia kormány cáfolja az értesülést, és azzal érvel, hogy „elkötelezett gáz és villamos energia ügyben a kölcsönös szolidaritás mellett” valamennyi európai szomszédjával.

 

Olaszorság ezen a héten jelentette be, hogy az földgázfogyasztást szénfelhasználással próbálja ellensúlyozni az idei télen, és igyekszik takarékosságra bírni a lakosságot is.

 

Olaszország áramellátása 13 százalékban importból származik, az éves fogyasztás 5 százalékát kapja Franciaországból.

 

A francia háztartások sokkal áramorientáltabbak, mint tájainkon, és kevésbé függnek a gáztól. A fő problémát azonban az okozza, hogy a francia atomerőművek zöme a Rhone és Garonne folyók partjain épültek. A folyók vize nyáron veszélyesen felmelegedett, a vízállás ráadásul alacsony volt. Ekkor roppant meg először az áramtermelés gerince. Jelenleg ott tartunk, hogy 56 papíron üzemeltethető atomreaktorból per pillanat 32 nem termel áramot, részben fontos javítási és karbatntartási munkálatok miatt, amelyek elvégzéséhez az EdF-nek nagyjából két évre lenne szüksége. Csodálkozhatunk-e ezután azon, hogy a franciák földgázt adnának a németeknek áramért cserébe…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!