nyitókép forrása: EPA/Andrzej Grygiel

 

A KDH elnöke, Milan Majerský megerősítette, hogy tárgyalt Mikuláš Dzurindával a készülő új párt kapcsán. A kulisszák mögött hetek óta beszélnek egy új projektről, amelynek eddig a kontúrjait nem lehetett látni. Mára viszont úgy fest a dolog, hogy Dzurindáék a jobbközép választókat próbálják majd megszólítani, több parlamenten kívüli párt beolvasztásával.

 

Az Aktuality.sk szerint az új párttal való együttműködéssel kapcsolatban nemcsak a KDH, de a Za ľudít és a SPOLU-t is megszólították. A KDH nyilván a legnehezebb dió, mert a felmérések szerint jelenleg képes lenne bejutni a parlamentbe. Ugyanakkor hiába kereszténydemokrata a párt, nem szokása válogatni a szövetségesekben, egykor a Smer, később a progresszívok felé kacsingatott, utóbbiakkal 2019-ben stratégiai választási megállapodást is kötött.

 

A SPOLU jelenleg 1 százalékon áll, lényegében láthatatlan formáció, amelynek egyetlen parlamenti képviselője lett egy 2021-es, pártok közötti bástyasáncnak köszönhetően (Miroslav Kollár, aki ma már a párt elnöke).

 

 hirdetes_810x300  

A Za ľudí is egyre lejjebb süllyed a parlamenti küszöb alatt. Nagyjából 2-3 százalékon áll a felmérések szerint, ráadásul pralamenti frakciója is két képviselőre olvadt, miután az SaS elcsábítva Mária Kolíkovát egy belső puccskísérlet után elvitte a liberális szárnyat, és vele a Za ľudí mandátumainak több mint felét. A lemorzsolódás később folytatódott.

 

Bár a szlovák sajtóban nem egyszer „konzervatív” pártként hivatkoznak rá, vélhetően egy újabb SDKÚ lehet Dzurinda projektjéből. Ha ez igaz, akkor nemcsak az lesz a célja, hogy felszívja a jobbközép szavazókat, akiknek ma nemigen van kire szavazni, hanem tovább gyengíti majd az OĽANO pozícióit.

 

Megjegyezzük, hogy elég szoros kapcsolatban van a SPOLU-val a Most-Híd Platform és a Magyar Fórum is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!