Nyitókép: Jeff J Mitchell/Pool Photo via AP

 

A II. Erzsébet királynő földi maradványait tartalmazó koporsót a gyászszertartás és utolsó útja során egy olyan koszorú díszítette, amely III. Károly király kérésére a londoni Buckingham-palota és Clarence House királyi rezidenciák, valamint a Gloucestershire grófságban található Highgrove House kertjéből származó zöldeket és virágokat tartalmazott – tájékoztatott a BBC.

 

A koszorúba kifejezetten olyan zöldek kerültek, amelyeknek sajátos szimbolikájuk van: az emlék, a szerelem és a hűség szimbólumaként volt benne rozmaring; mirtuszágak a boldog házasság jelképeként, melyeket a néhai királyné esküvői csokrából nemesített mirtuszbokorból vágtak le. A virágkompozíció részeként tölgyfalevelek is szerepeltek, amelyek a szeretet erejét jelképezték.

 

Ezeket a különféle árnyalatú zöldeket muskátlik (pelargónia), kerti rózsák, őszi hortenziák, dáliák és szegfűvirágok egészítették ki – mindezt arany, rózsaszín és bordó árnyalatokban némi fehér színnel vegyítve, ezzel tükrözve a királyi család lobogójának színeit, amelyen a koszorú a koporsón pihent.

 hirdetes_810x300  

 

A választott színekkel kapcsolatban Gemma Kavanagh, a londoni Moyses Stevens virágüzlet virágkötője elmondta, hogy a királyi temetési koszorúk hagyományosan kevésbé kifejezőek – fehér és zöld tónusúak, de a virágok színe úgy is megválasztható, hogy az illjen a királyi lobogóhoz, ahogy az II. Erzsébet koszorúja esetében is történt.

 

Az egész kompozíció közepén egy kézzel írott kártya volt, melynek tartalmát hivatalosan nem tették közzé. A médiában és a közösségi oldalakon megjelent állítások szerint a kártyán a „Szeretetteljes és odaadó emlékezettel” felirat szerepelt az új király aláírásával.

 

A BBC a rozmaring kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az aromás gyógynövény III. Károly király első televíziós beszédében is megjelent. Egyik oldalán édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő bekeretezett fényképe volt, jobbján pedig egy kis ezüstváza, fehér lednekkel és rozmaringgal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.