Nyitókép: SITA/Russian Presidential Press Service via AP

 

Az orosz Duma, tehát a parlament alsóháza kedden elfogadta azokat a törvényeket, melyek szigorítják a büntetést az általános mozgósítás során elkövetett bűncselekmények miatt. A BBC orosz nyelvű adása a jogszabály elfogadásával kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ezáltal olyan fogalmak kerültek be a jogrendbe, mint a „mobilizáció“ vagy a „hadiállapot,“ melyek eddig nem voltak benne.

 

A dezertőrökre, a katonai felszerelés megrongálóira vagy a parancsot elutasítókra így akár tíz évnyi börtönbüntetést is kiróhatnak. Az új jogszabály öt év büntetést helyez kilátásba azoknak, akik háborús időben fegyvert rongálnak meg, a hadiállapot alatt fosztogatók 15 évnyi szabadságvesztésre számíthatnak. A Reuters szerint azokat a katonákat, akik önszántukból leteszik a fegyvert vagy megadják magukat, tíz év börtönnel büntethetik.

 

A Szenátus, azaz a felsőház szerdán tárgyalja a törvénytervezetet. Putyin időközben részleges katonai mozgósítást jelentett be.

 hirdetes_300x300  

 

Részleges katonai mozgósítást jelentett be az orosz elnök

 

Az új jogszabály akkor kerül terítékre, amikor az ukrán hadsereg épp felszabadítja saját területét az orosz megszállás alól. Az orosz állami szervek mostanság cáfoltak mindenféle általános mozgósítással és behívóval kapcsolatos tervet. A Charkov régióban indult ukrán ellentámadás után viszont egyre több szó esett ennek lehetőségéről.

 

Az orosz parlament az ukrajnai invázió után röviddel elfogadta, hogy 15 év börtönnel büntethető az álhírterjesztés, amennyiben az adott hírt úgy értékelik, hogy az szembe megy az orosz hadsereg érdekeivel. Moszkva ezidáig különleges katonai műveletnek nevezte az ukrajnai agressziót és akik háborúnak nevezték, azok kemény büntetésre számíthattak.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!