Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Az urnázás utáni közvélemény-kutatások szerint (exit poll) a jobboldal győzött a vasárnapi olaszországi választásokon. A favoritnak tartott Olasz Testvérek (FdI) Giorgia Meloni vezetésével a szavazatok 25 százalékát érte el.

 

A liberális Demokrata Párt 20 százalékot szerzett. Az Öt Csillag Mozgalom 15,5 százalékon áll az exit poll szerint, a jobboldali Liga 11,5 százalékot szerzett. A Berlusconi-féle Forza Italia 7 százalékot kapott az Azioae&Italia Via nevű szövetség pedig szintén 7 százalékot szerzett. A gyengébb eredményt elérő pártok között említhetjük az Italexit nevű euroszkeptikus pártot, ami 2,5 százaékot kapott a felmérés szerint.

 

Ez az eredmény a jobboldali koalíciónak a mandátumok 42 százalékát biztosítja a képviselőházban. A baloldal csak a helyek 28,3 százalékát kaphatja meg. 16,4 százaléknyi mandátum jut az Öt Csillagnak, az A&IV-nek pedig 7,2 százalék. A szenátusban az arányok hasonlóak. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a törvényhozásban és a szenátusban is jobboldali többség lesz – a képviselőházban 228-258 közötti mandátumszámmal.

 

 hirdetes_810x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.